Vágólapra másolva!
Eric Boullier csapatfőnök nem tudja megmondani, hogy Bahreinben hirtelen miért szerepelt jól a Lotus, de egyik mérnökük szerint az autójuk gyakorlatilag minden pályán gyors lehet.

Az idény első három Forma-1-es nagydíja után folyamatosan arról számoltak be a Lotusnál, hogy különböző hibák miatt félresiklott a hétvégéjük, és nagyon szerették volna, ha egyszer végre simán alakulna a versenyük. Bahreinben teljesült a kívánságuk: mindkét pilótájuk dobogóra állhatott (Kimi Räikkönen 2., Romain Grosjean 3. lett), ami a 2006-os Japán GP óta először fordul elő.

Bár ezzel megerősítést nyert, hogy az E20 tempója jó, Eric Boullier csapatfőnök nem tudja megmondani, miért klappolt náluk minden Bahreinben. "Ennek nem ismerem a pontos okát. Az időjárás és a hőmérséklet mindenesetre kedvezett az autónknak" - közölte az Autosporttal.

"Az első három versenyen próbáltunk mindent jól összerakni, megfelelővé tenni az autót, ami sohasem könnyű a szezon elején, főleg akkor, ha mindkét pilóta új" - ismertette a gyengébb kezdés okait. "Időnként nem sikerülnek a dolgok, és éppen emiatt voltunk bosszúsak az első három versenyen. A legutóbbi hétvégén minden rendben ment, nem voltak zűrök."

Forrás: Lotus

A Lotus vezető versenymérnöke, Alan Permane viszont határozottan úgy gondolja, a csapat a hátralévő 16 nagydíj helyszínén mindenhol labdába rúghat az élmezőnyben. "Nem kérdés, hogy eddig ígéretesnek tűntünk. Folyamatosan hangoztattuk, hogy jönni fognak az eredmények. A hétvégén ez bekövetkezett" - mondta. "Normális mederben haladt a verseny, nem szúrtuk el a stratégiát."

"Igazoltuk, hogy gyors az autó, és szerintem szinte bárhol ütőképesek lehetünk. Tisztában vagyunk a gyengeségeinkkel, az alacsony végsebességgel és a lassú kanyarokból való gyenge kigyorsítással, de elégedettek vagyunk az autóval a közepesen gyors és a lendületes kanyarokban."

Amint Boullier megemlítette, a Lotus helyzetét nehezítette, hogy Räikkönen és Grosjean egyaránt 2009-ben versenyzett utoljára a Forma-1-ben, és némi időt elvett a felkészülésből, hogy újra felvegyék a ritmust. A csapatfőnök szerint ez mostanra mindkettejüknek sikerült.

"(Kimi) nagyon rövid idő alatt visszarázódott a rendes kerékvágásba a kétéves kihagyás után, és a hétvégén megmutatta, hogy jó formában van" - mondta. "(Grosjean) dobogós helyezése mellett lenyűgöző a tény, hogy közel végzett Kimihez, alig tíz másodperccel lemaradva Sebastian Vetteltől. Nem számítottam rá, hogy egymáshoz ennyire közel fognak célba érni a versenyzőink."