Vágólapra másolva!
Bármennyire hitt is magában, az idei eredményei  - két dobogós helyezés és 61 pont - kicsit azért meglepték Romain Grosjeant. A Lotus fiatal francia versenyzőjével a Hungaroringen beszélgettünk, ahol kiderült: a szezon egyik meglepetésemberének nincs Räikkonen-fóbiája, és komolyan gondolja, hogy egyszer világbajnok lesz. A Hungaroringen először indulhat a rajtrács első sorából.

Forma-1-es pályafutásának legjobb időmérőjén van túl Romain Grosjean. A Lotus francia versenyzője az első rajtsorból, Lewis Hamilton mellől indulhat a vasárnapi futamon, miután a szombati időmérőn csak a McLaren remek formában lévő világbajnoka volt gyorsabb nála a Hungaroringen.

Romain Grosjean tökéletes bizonyítéka annak, hogy még a Forma-1-ben is lehet élni a második eséllyel. 2009-es bukdácsolása után úgy tűnt, hogy végleg elbúcsúzhat a Forma-1-től, két év kihagyás után azonban úgy tért vissza, hogy arra mindenki felkapta a fejét. Eddig kétszer állhatott fel a dobogóra, és - néhány kieséstől eltekintve - szorgalmasan gyűjtögette a pontokat, így a teljesítményével csapattársának, a pár éves kihagyás után szintén visszatérő Kimi Räikkonennek is feladatot adott. Ő maga eddig is komolyan gondolta, hogy egyszer világbajnok lesz, ma már viszont egyre többen vannak, akik szintén nem zárják ki ezt a lehetőséget.

"Remélem, hogy egyszer átélni fogom, és nem álmodni róla" - mondta az [origo] F1híreknek a világbajnoki címről a Forma-1 egyetlen olyan versenyzője, akinek mindig mosolyog a szeme. Grosjean francia akcentussal megbolondított angolja tökéletesen illik a renault-s alapokra épült Lotushoz. Bár még mindig újoncnak tekinthető, a kezdők görcsössége már nyomokban sincs meg benne. Az idei sikerek egyértelműen lazává tették, s miközben a helyén kezeli mindazt, amit eddig elért, nem hagy kétséget a felől sem, hogy többre éhes. Mindezt pedig egészen lenyűgöző alázattal teszi.

Forrás: Farkas Péter [origo]

Grosjeannak eddigi Forma-1-es karrierje alatt végig világbajnokok mellett kellett meggyőznie a főnökeit arról, hogy jól választottak, amikor munkát adtak neki. A Renault-nál 2009-ben Fernando Alonso volt a csapattársa, most pedig a Lotusnál Kimi Räikkonen. Amikor arról kérdeztük, hogy ez a felállás megfélemlítette-e vagy inkább ösztönözte, Grosjean először csak mosolygott, de végül egy rövid szemvetés után arra jutott, hogy tulajdonképpen jól járt a világbajnok csapattársakkal, mert nemcsak tanulhatott tőlük, hanem - mivel ugyanolyan autóban ültek - hozzájuk is mérhette magát.

A francia az [origo] F1hírek-nek elárulta, hogy Räikkonen a kétéves kihagyás ellenére semmit sem veszített a gyorsaságából, de aztán hozzátette, hogy a finn csak az egyik versenyző a 24-ből, és ott van további 22, akit meg kell vernie. "Azért vagyok itt, hogy mindegyiküket legyőzzem, ezen dolgozom minden hétvégén" - tette egyértelművé, hogy nincs Räikkonen-fóbiája.

A fiatal francia 2009-ben mutatkozott be, Nelson Piquet helyére ugrott be a Renault-nál, az idei azonban az első teljes szezonja, és tisztában van azzal, hogy - mint mondta - nagy feladat megbirkózni a Forma-1 összetettségével. "Nehéz kiválasztani egyetlen területet" - válaszolta arra a kérdésre, hogy hol kellett a legtöbbet fejlődnie, "mivel ez a legmagasabb szint a motorsportban, minden sokkal bonyolultabb, a versenyek hosszúak, az autó beállítása is egészen összetett, és a gumik kezelése is rendkívül fontos". Közben nem felejti el hangsúlyozni, hogy még nagyon sokat kell tanulnia. "Az az álmom, hogy egy nap világbajnok legyek, és talán sikerül is valóra váltani, de addig még nagyon sok a dolgom" - mondta.

Forrás: Lotus

Közben egészen diplomatikusan kerüli ki az összehasonlítást négyszeres világbajnok honfitársával, Alain Prosttal. "Prost nagyon különleges versenyző volt, de ugyanígy Senna is, és persze ott a többi világbajnok, Schumacher, Hamilton, Alonso, Vettel. Remélem, hogy egy nap én is köztük leszek" - mondta alázatosan, ugyanakkor határozottan, majd hozzátette: "Persze, jó érzés, hogy a négyszeres francia világbajnokhoz hasonlítanak, de remélem, nekem sikerül a saját utamat járni".

Grosjean rövid beszélgetésünk alatt feltűnően sokat használta a remélem szót, és kétségtelen, hogy ez határozta meg az elmúlt éveit. Amikor arról kérdeztük, meglepte-e, hogy idén ilyen messzire jutott, ismét széles mosollyal indította a választ. "Hittem az álmomban, bár volt egy pont, amikor azt gondoltam, hogy mindennek vége, soha nem térek vissza a Forma-1-be, és sajnos ezzel sokan mások is így voltak. Nagy szerencsém volt, hogy találkoztam olyan emberekkel, akik akkor is hittek bennem, amikor nehéz helyzetben voltam, és segítettek is. Ma büszkék lehetünk arra, amit eddig tettünk a visszatérés érdekében, és azt hiszem, hogy tőlem és a csapattól is még többre lehet számítani a jövőben. Egy nap, amikor megvalósul az álmom, és világbajnok leszek, ezek az emberek is részesei lesznek a sikeremnek."

2009-es kiábrándító szereplése után bezárultak előtte az ajtók, a noha most egyértelműen látszik rajta, hogy elemében van, érezhető, hogy a pár évvel ezelőtti csalódás is nyomot hagyott benne. A helyzetet mégis képes józanul értékelni: "2009 nagyszerű tapasztalat volt, és elégedett vagyok azzal, amit a pályán elértem. Nem gondolom, hogy mindent jól csináltam, de azért nem volt az olyan rossz időszak. Ráadásul minél több a tapasztalatom, annál erősebb vagyok. Ma már másként látom a dolgokat, és élvezem, amit csinálok. Hogy a Forma-1 igazságtalan lett volna velem? Erre nehéz válaszolni. Szerettem volna maradni, így mondhatnám azt, igazságtalan volt, hogy nem tehettem. De mindennek megvan az oka".

Forrás: Farkas Péter [origo]

A kihagyás hátrányait a Hungaroringen is érzi. "Főleg a beállításoknál vagyunk bajban. A Hungaroringen például (Nick) Heidfeld tavalyi adataival kell dolgoznom, mert nem lehettem itt az akkori futamon. Ezért csak jövőre élvezhetem annak az előnyét, hogy tudom, milyen változtatások működtek az autón, és melyek nem. Ha ezek az adatok már most meglennének, sokkal előrébb lennék a felkészüléssel a versenyre, és minden gyorsabban menne."

A Lotus francia pilótája meggyőző lazasággal hárítja azt a kérdést is, hogy a második esély miatt nagyobb-e a nyomás rajta. "A nyomás mindig ott van a Forma-1-ben, része a játéknak. A második esély nagyszerű, de én nem a nyomást szeretném látni benne, csak a lehető legtöbbet kihozni magamból. Szeretnék fejlődni, és készen állni bármire, amit a jövő hoz.

Az idei teljesítményét is higgadtan és óvatosan értékeli, és őszintén hangzik, amikor azt mondja, sokszor azért csúsztak ki a pontok a kezéből, mert hibázott, és nem azért, mert balszerencsés volt. "Persze tudom, hogy a győzelemhez először be kell fejezni a versenyt, szóval ezen a téren még van mit fejlődnöm" - mondta a házi feladatáról. Arra a kérdésre, hogy milyen eredménnyel lenne elégedett a szezon végén, Grosjean ismét óvatosan mérlegel: "Ha korábban azt mondták volna, hogy két dobogós helyezésem és 61 pontom lesz félidőben, már nagyon elégedett lettem volna. De mivel már itt tartok, még többet szeretnék. A követező lépés remélhetőleg a győzelem lesz, de ha az év végéig négy-öt dobogót még össze tudok gyűjteni, az fantasztikus lenne".

Bár idén három francia pilóta is van a mezőnyben, a Francia Nagydíj továbbra is fájóan hiányzik a naptárból. Grosjean álmai között kiemelt helyen szerepel az is, hogy egyszer a hazai szurkolók előtt versenyezzen. "Nem tudom, ez milyen érzés lehet, még akkor sem, ha Monaco félig-meddig francia versenynek számít. Mindegy, hogy hol van, Magny Cours-ban vagy a Paul Ricard-on, a lényeg, hogy egyszer a francia szurkolók előtt versenyezzek, mert nagyon jó érzés lenne, ha megoszthatnám velük a szenvedélyemet" - mondta Romain Grosjean az [origo] F1hírek-nek.