Vágólapra másolva!
Úgy hírlik, a csapatok megegyeztek abban a javaslatban, hogy a következő idénytől csupán egyetlen 90 perces edzést tartsanak a nagydíjak első edzésnapjain. A cél a költségek csökkentése, de nem biztos, hogy a versenyek szervezői örülnének a változtatásnak.

A Forma-1-es csapatok folytatják az ötletek gyűjtését a költségek csökkentésére, és az Autosport úgy értesült, hogy javasolni fogják a gyakorlási idő csökkentését a nagydíjak első edzésnapján. 2006 óta két másfél órás tréninggel kezdődnek a versenyhétvégék (Monaco kivételével mindenhol pénteken), de a terv az, hogy a következő szezontól csupán egyetlen, később kezdődő 90 perces edzés legyen az első napon - így olcsóbb lenne az autók üzemeltetése, viszont ennél is fontosabb, hogy a csapatoknak elég lenne a mostanihoz képest egy nappal később megérkezni a nagydíjak helyszínére, ami a személyzet szállási és egyéb ellátási költségeit mérsékelné.

Ahhoz, hogy az istállók javaslata bekerüljön a szabálykönyvbe, a Formula One Commission-nek és a Motorsport Világtanácsnak egyaránt el kell fogadnia. Ellenzést a nagydíjak szervezőinek körében válthat ki a terv - akik előbbi bizottságban képviselhetik álláspontjukat -, ugyanis a kevesebb akció a pályán csökkentheti a nézők számát. Ezt a csapatok úgy küszöbölnék ki, hogy az egyetlen edzés 17 óra tájékán kezdődne - már ahol nem villanyfényes a verseny -, így munka, iskola után is érdemes lehet kilátogatni a pályára.

A költségek csökkentésére felmerült már javaslatként a tesztelés csökkentése, illetve a több egységesített alkatrész bevezetése is.

Rövidül a csapatok felkészülési ideje, ha elfogadják a szabályváltoztatást. Forrás: AFP

Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!