Vágólapra másolva!
A mexikói csalódottan távozott a McLarentől, de úgy érzi, a Force Indiánál új erőre kapott. Vijay Mallya elégedett a teljesítményével, így küszöbön a szerződéshosszabbítás 2015-re.

A patinás McLaren nem tudta hagyományaihoz méltó módon megünnepelni fennállása ötvenedik évfordulóját. Az MP4-28 nemhogy a futamgyőzelmekért képtelen volt harcba szállni, de sem dobogós helyet, sem rajtelsőséget nem tudtak vele szerezni a pilóták, a szezon végén pedig a konstruktőri bajnokság ötödik helyével voltak kénytelenek beérni.

2012 végén, amikor Hamilton a Mercedeshez távozott, Sergio Pérezre esett az akkor még Martin Whitmarsh irányította istálló választása, aki Jenson Button csapattársaként foglalhatta el a wokingiak egyik pilótaülését.

„Talán a lehető legrosszabb időben igazoltam oda" – mondta Pérez az Autosportnak. „Amikor a McLarenhez szerződtem, arra számítottam, hogy a bajnoki címért harcolhatok, és nagyon-nagyon éhes voltam a sikerre."

„Azután egyértelművé vált, hogy még rosszabbul szerepeltem, mint a Saubernél" – tette hozzá. „Nehéz időszakom volt a McLarennél, nagyon fájt, de sokat tanultam belőle. Biztos vagyok abban, hogy ez a tapasztalat a segítségemre lesz a karrierem szempontjából."

Pérez magára talált a Force Indiánál Forrás: Farkas Péter (Origo)

Mind Pérez, mind a McLaren nagy reményekkel kezdte meg a közös munkát, amire a 2012-es évad után minden okuk meg is volt. A mexikói háromszor állt dobogóra a Sauberrel, miközben a McLaren hat győzelmével sokáig a bajnoki elsőségre is esélyes volt.

„Az autót nagyon nehéz volt vezetni az év első felében" – mondta már 2013-ról. „Nem egyszerűen lassú volt, hanem nagyon kiszámíthatatlan. Egyértelműen a legkövetkezetlenebbül viselkedő Forma-1-es autó volt, amit valaha vezettem" – árulta el.

Pérez elismerte, hogy azért sem hozta a legjobb formáját, mert frusztrált volt. „Az egyik hiba, amit elkövettem, az volt, hogy felbosszantottam magam, ahelyett, hogy a lehető legjobbat hoztam volna ki a helyzetből" – állapította meg.

A Force Indiánál magára talált

A 2013-as szezon kiábrándítóan alakult mindkét fél számára, pedig az év elején még bizakodók voltak. A történet vége szakítás lett, a McLaren az idei évre az újonc Kevin Magnussennek szavazott bizalmat, a mexikói így kénytelen volt új munkaadó után nézni.

A Force India kapva kapott az alkalmon, és egy éves szerződést kínált Péreznek. Ugyanilyen feltételekkel igazolták le a Saubertől Nico Hülkenberget is. Az indiai csapat tulajdonosa, Vijay Mallya korábban elmondta, 2015-re mindkét versenyzőjük szerződésére opciójuk van, és elégedettek is a jelenlegi pilótáik teljesítményével.

„Semmi okunk nincs változtatni" – mondta. „A tény, hogy a McLaren leigazolta őt, azt mutatja, hogy láttak benne tehetséget. Márpedig a McLaren egy élcsapat."

Pérez maga is elégedett. „Boldog vagyok itt. Jól érzem magam, és motivált vagyok" – mondta. „Ha olyan autód van, amivel versenyről versenyre meg tudod mutatni a tehetségedet, az pilótaként is más szintre emel."

„A McLarennél a nehéz szezon miatt azonban ez nem volt így."

Hülkenberg a legerősebb csapattársa

A Force India idei egyetlen dobogós helyezését Pérez szerezte Bahreinben, azonban a Magyar Nagydíjig bezárólag 40 ponttal gyűjtött kevesebbet csapattársánál. A német kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva az idei szezon első tíz versenyén rendre pontot szerzett, amivel a szakértők elismerését is kivívta.

Pérez eddig Kamui Kobajasi és Jenson Button mellett bizonyíthatott. Úgy látja, Hülkenbergnél nagyobb kihívás elé egyik kollégája sem állította még, beleértve a 2009-es világbajnokot is. „Nico az eddigi legerősebb csapattársam a Forma-1-ben" – jelentette ki.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő fekete dobozt a jobb oldali hasábban!