Visszalépett a menedzsment, a csődbiztos kezében a Caterham

Forma-1, Caterham
Vágólapra másolva!
A csődbiztosnak 24 órája van arra, hogy rendezze az istálló ügyeit, a Caterham austini indulása továbbra sem biztosított. Tony Fernandes miatt csak a távozó menedzsment okolható a kialakult helyzetért.

Péntektől a kinevezett csődbiztos irányítja a Caterham Forma-1-es csapatának ügyeit, miután az eddigi menedzsment úgy döntött, visszalép a csapat irányításától. Már néhány napja tudni lehetett, hogy a Colin Kolles által irányított menedzsment a lemondást fontolgatja, és csütörtök éjjel tényleg úgy döntöttek, hogy a csapat további sorsát a csődbiztosra bízzák.

Kolles csütörtökön még úgy nyilatkozott, ő „mindent megtett" az istálló megmentéséért. Szerinte a csődbiztos Finbarr O'Connell nem látta tisztán a helyzetet, és nem volt hajlandó figyelembe venni, hogy a csapatot a 1 Malaysia Racing Team (1MRT) üzemelteti, amelyet nem érint a felszámolás. A Caterham helyzete az elmúlt napokban egyre reménytelenebbé vált, miután a csődbiztos lezáratta a leafieldi gyárukat, így nem tudtak hozzáférni a felszereléseikhez, többek között az autóikhoz sem.

A csődbiztosnak most 24 órája van legalább annyira rendezni a csapat ügyeit, hogy a csapat felszereléseit elszállíthassák Austinba. Mivel azonban a csapattagokat továbbra sem engedik be a lezárt gyárba, a Caterham egyelőre nem került közelebb a megoldáshoz. Az istálló kereskedelmi menedzsere, Ian Phillips csütörtökön azt mondta, az is elég lenne, ha a szombati indulás előtt néhány órával sikerülne kiszabadítani az autókat a gyárból, hiszen azokat úgyis csak kedden, a verseny helyszínén készítenék fel.

Továbbra sem lehet tudni, eljut-e a Caterham az USA Nagydíjra Forrás: AFP

Fernandes is megszólalt

Kolles még csütörtökön kijelentette, az általa vezetett Engavest nevű vállalat minden kötelezettségét teljesítette, amikor júniusban – elméletben – megszerezték a Caterham tulajdonjogait. Hivatalosan azonban még mindig a korábbi tulajdonos, Tony Fernandes birtokolja a csapatot – Kolles szerint azért, mert a maláj üzletember nem tett eleget a megállapodásban foglaltaknak. A tulajdonosváltás ezért papíron még mindig nem jött létre, hiába irányítja az Engavest június óta az istállót.

Az ügyben most megszólalt Tony Fernandes is, aki csütörtök délután egy hivatalos közleményben fejtette ki az álláspontját. Szerinte egyértelműen a csapat új menedzsmentje a felelős a kialakult helyzetért, és a tulajdonosváltás is az ő fizetésképtelenségük miatt nem jöhetett létre.

Fernandes elmondta, amikor idén júniusban a csapat eladása mellett döntött, abban állapodott meg az Engavesttel, hogy az új tulajdonosok az összes hitelezőt kifizetik. Mivel nagyon fontosnak tartotta, hogy a csapat személyzete és a hitelezők is biztosan megkapják a pénzüket, papíron csak akkor vált volna véglegessé a tulajdonosváltás, ha a kifizetések megtörténtek. Mivel ez Fernandes szerint nem teljesült, hivatalosan továbbra is ő a tulajdonos, hiába nem irányítja már az istálló ügyeit.

„Sajnos az Engavest semmit nem tudott teljesíteni azokból a feltételekből, melyekben megállapodtunk. A Caterham Sports Ltd ezért csődeljárás alá került, mivel óriási összegekkel tartoznak a hitelezőiknek" – magyarázta Fernandes. „Az Engavesttel kötött megállapodásunk egyértelmű volt: addig nem kapták meg a tulajdonrészt, amíg bizonyos feltételeket – például a hitelezők kifizetését – nem teljesítettek. Ez nem történt meg, hiába szólították fel őket többször is fizetésre az ügyvédeink."

A Caterham régi és új menedzsmentje egymást okolja Forrás: AFP

Semmiért nem fizettek

A Caterham Group vezérigazgatója, Graham Macdonald már abban sem biztos, hogy az új menedzsment szándékai komolyak voltak, amikor átvették az istálló irányítását. „Most úgy tűnik, mintha soha nem is állt volna szándékukban, hogy teljesítsék a kötelezettségeiket" – mondta. „Nem csak arról van szó, hogy nem fizettek a hitelezőiknek – nekünk sem fizettek semmit a gyárunk vagy a márkanév használatáért. Semmit nem fizettek nekünk, és mióta kinevezték a csődbiztost, ki akarnak bújni a felelősségeik alól."

Az Engavest csütörtök este újabb közleményben reagált Fernandes szavaira, melyben valótlannak nevezték az állításait, és újra kijelentették: ők teljes mértékben eleget tettek az adásvételi szerződésben foglaltaknak, és Fernandes az, aki még nem teljesítette a feltételeket.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!