Vágólapra másolva!
Az új vezérigazgató intézkedéseinek köszönhetően egy év alatt 56 millió fonttal csökkentették az adósságaikat.

A Lotus tavaly rendkívül aggasztó anyagi helyzetről számolt be, a 2013-as szezonban mintegy 65 millió fontos veszteséget könyvelhettek el. Ekkor a csapat F1-es jövője is komoly veszélybe került, ezért új vezérigazgatót neveztek ki Matthew Carter személyében.

Carter számos intézkedést vezetett be a költségcsökkentés érdekében, sok alkalmazottat elküldött például a csapattól – bár utólag bevallotta, talán túl sokat is. Az intézkedéseknek azonban mára látható eredményük lett, a 2014-es évről ugyanis sokkal pozitívabb adatokat tudtak közölni. Egy év alatt 56 millió fonttal sikerült csökkenteniük az adósságaikat, és 8,5 millió fontos veszteségről tudtak beszámolni.

A Lotust végül a Renault mentette meg Forrás: Lotus F1 Team

Ebből 3,6 fontot azért veszítettek el, amiért idő előtt felbontották a Renault-val kötött motorszállítói szerződésüket, és átpártoltak a Mercedeshez. 1,8 millió fontot pedig az elküldött alkalmazottaknak kellett kifizetniük. Ettől eltekintve csupán 3 millió fontos veszteséget könyvelhettek el, ami óriási javulást jelent a 2013-as adatokhoz képest.

Az előzetes információk alapján a Lotus a 2015-ös évvel kapcsolatban is hasonló értékekről tud majd beszámolni. Az istállót a tartozásai miatt többször is az összeomlás fenyegette, és többször meg kellett jelenniük a bíróságon, de végül a Renault megmentette őket azzal, hogy újra felvásárolta a csapatot.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!