Vágólapra másolva!
Nem állíthatnak az autókon, és jelöletlen gumikon futnak Abu-Dzabiban. Vettel és Räikkönen így is szolgálatba állt, Hamiltont viszont szponzori rendezvényre hívta a kötelesség.

Az idén először minden csapat tesztel: kedden a Pirelli zártkörű, 12 órás gumipróbáján vesznek részt, de csupán a Ferrari és a Toro Rosso döntött úgy, hogy mindkét versenyzőjét beveti. Az istállók a nap során nem változtathatnak az autóikon, amelyeknek jelöletlen gumikon kell futniuk, ezek között megtalálható a jövőre bemutatkozó ultralágy abroncs is. Új szerkezeteket is kipróbálnak, és Paul Hembery, a Pirelli motorsport menedzsere elmondta, hogy a kerékcserék számának növelése a cél.

„Több bokszkiállást szerettünk volna látni az idén, de ezt nem tudjuk átfogó tesztelés nélkül megoldani” – mondta az Autosportnak. „Az ultralágy gumi jövőre több lehetőséget ad majd nekünk bizonyos versenyeken, de nem fogja drámaian megváltozatni az összképet. Ezzel várnunk kell 2017-ig. Most egy lehetőségünk van a következő szezonra, és még nem tudjuk, hogy a gumik úgy működnek-e, ahogy szeretnénk, de szeretnénk visszahozni a hirtelen tapadásvesztést."

Ezek még az idei szuperlágy gumik Abu-Dzabiban, de jövőre jönnek a lila jelzésű ultralágyak is Forrás: © FOTO STUDIO COLOMBO PER PIRELLI MEDIA (© COPYRIGHT FREE)/© Foto Studio Colombo

Hembery szeretné, ha a változtatások révén több bokszkiállás lenne, de elmondása szerint ez akkor működik majd igazán jól, ha a csapatokat több különböző taktika kidolgozására ösztönözi. Elismerte viszont, hogy nehéz az elképzeléseiket egyetlen teszten kipróbálni, ráadásul az új ultralágy guminak is nem kevesebb, mint négy változatát fogják használni, mielőtt kiválasztják a végleges keveréket a 2016-os szezonra.

„Az ultralágy az igazi prioritás számunkra. Négy különböző javaslatunk van rá, a csapatok pedig teljesen vakon próbálják majd ki őket, és nem fogják tudni, éppen melyiket használják” – magyarázta. „A versenyeken akkor választják majd ezt, ha agresszívan akarják kezdeni a stratégiájukat. Úgy gondoljuk, a teszt után már tisztább képünk lesz róla, de ezt még korai megmondani. Az viszont biztos, hogy 2016-ban lesz ultralágy abroncs” – mondta az ötödik száraz pályás gumikeverékről.

A mezőny

Mercedes: Pascal Wehrlein
Ferrari: Sebastian Vettel, Kimi Raikkonen
Red Bull: Daniel Ricciardo
McLaren: Stoffel Vandoorne
Williams: Valtteri Bottas
Force India: Alfonso Celis, Nico Hulkenberg
Lotus: Jolyon Palmer
Toro Rosso: Carlos Sainz, Max Verstappen
Sauber: Adderly Fong
Manor: Jordan King, Ryo Haryanto

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!