Vágólapra másolva!
Az energiaitalos cégnél úgy döntöttek, az Orosz Nagydíj rajtjánál nagyot hibázó Kvjatot lefokozzák, és visszaküldik a Toro Rossóhoz.

Danyiil Kvjat két hét leforgása alatt a mennyből a pokolba zuhant: míg a Kínai Nagydíjon a rajt után bevállalt szemfüles manőverének köszönhetően, pályafutása során másodszor a dobogóra is felállhatott, múlt vasárnap,

az oroszországi verseny rajtja után elfékezte magát, és káoszt idézett elő.

Hátulról belerohant Sebastian Vettelbe, pont a saját csapattársának, Daniel Ricciardónak tolva az autóját, majd pár másodperccel később, a 3-as kanyarban másodszor is megtorpedózta, és ezúttal ki is lökte a Ferrarit.

Emiatt a Red Bull is pont nélkül távozott Szocsiból, mert mind Kvjatnak, mind Ricciardónak rögtön ki kellett állnia a bokszba, ahol a közepes keverékű gumikat kapták meg, és a mezőny végéről nem sikerült visszatornázniuk magukat a legjobb tíz közé.

Kvjat nagy árat fizet a rajtbalesetért Forrás: RIA Novosti/Evgeny Biyatov

Kvjat később telefonon elnézést kért Vetteltől, akivel már Sanghajban is volt egy vitája, s aki az Orosz Nagydíj közben odament a bokszfalon ülő Christian Hornerhez, hogy felszólítsa, beszéljen a versenyzőjével. „Az egész zűrzavar nyilvánvalóan miattam alakult ki, ami természetesen nem jó érzés, de néha előfordul az ilyesmi" – mondta Kvjat. „Mindenkitől bocsánatot kértem, tanulni fogok a történtekből. Most könnyű nekem esni, valószínűleg mindenki nekem is fog, de ezt kibírom."

A Red Bull tanácsadója, a közismerten keménykezű Helmut Marko a verseny után még a „túlmotiváltsággal" magyarázta Kvjat hibáját, és azt ígérte, megvárják, amíg minden érintett lehiggad.

– tette hozzá vészjóslóan.

Szerdán késő este már elkezdett terjedni a hír, hogy a Red Bull vezérkara úgy döntött, a következő futamtól, a jövő hétvégi Spanyol Nagydíjtól Kvjatnak helyet kell cserélnie a Toro Rosso ifjoncával, Max Verstappennel, és ezt csütörtök reggel egy közleményben végül meg is erősítették.

A Red Bull Racing főnöke, Christian Horner szerint Verstappen kivételes tehetség, a Toro Rossónál a tavalyi bemutatkozása óta lenyűgözően teljesített. „Abban a különleges helyzetben vagyunk, hogy a Red Bullnál és a Toro Rossónál négy olyan versenyzőnk is van, akiket hosszú távú szerződés köt hozzánk, ezért megtehetjük, hogy átjárást biztosítunk nekik a két alakulat között" – magyarázta Horner.

egy olyan csapatnál, amelyet jól ismer, s ahol lehetősége lesz visszanyerni a formáját, bizonyítva a képességeit."

A 22 éves Kvjat a 2013-as és a 2014-es szezont a Toro Rossónál töltötte,

onnan lépett tovább tavaly a Red Bullhoz, több pontot gyűjtve háromszoros nagydíjgyőztes csapattársánál, Daniel Ricciardónál. Az idén azonban nem talált fogást rajta, és mind a négy alkalommal kikapott tőle az időmérőn is.

Verstappen mindössze 17 évesen robbant be az F1-be Forrás: Getty Images / Red Bull Content Pool/Peter Fox

Verstappen pedig azzal keltett feltűnést, hogy tavaly mindössze 17 évesen lett F1-es versenyző, de bevállalós, kitűnő helyzetfelismerésre valló előzéseivel és rámenős stílusával hamar feledtette a korát. Egy évvel ezelőtt 49:18 pontarányban végzett csapattársa, Carlos Sainz előtt, akivel szemben jelenleg is 13:4-re vezet, az összetett 10. helyét foglalva el.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!