Szoftverhiba lassította a Williamseket az időmérőn

Forma-1, Valtteri Bottas, Williams
FRANCORCHAMPS, BELGIUM - AUGUST 27 : The Finnish driver, Valtteri Bottas of Williams Formula One Team, during the third practice session at the Spa-Francorchamps race track near Francorchamps, Belgium, 27 August 2016. The 2016 Belgium Formula One Grand Prix will take place on 28 August. Dursun Aydemir / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A csapat mindkét versenyzője 2 tizedet vesztett körönként a probléma következtében, de erős versenyt várnak maguktól a Belga Nagydíjon.

A pénteki edzéseken gyengén teljesített a Williams, de az időmérőn mindkét versenyzőjüknek sikerült bejutnia a Q3-ban, ahol Valtteri Bottas 8., Felipe Massa 10. lett. Mindez úgy történt, hogy egyikük autója sem muzsikált tökéletesen.

"Mindkét autó motorját érintette egy szoftverprobléma. Emiatt egyik autóban sem állt rendelkezésre az összes energia az időmérős üzemmódban" - jelentette ki Rob Smedley a Sky Sportsnak. Becslése szerint ezzel

körönként 2 tizedet vesztettek a pilóták,

vagyis előrébb végezhettek volna a rajtrácson.

"Az első körök után fedeztük fel a problémát, és onnantól leginkább arra összpontosítottunk, hogy megoldjuk, ahelyett, hogy gyorsabbá tettük volna az autót. Ez ártott az időmérőnknek" - mondta. "Előzetesen szorosnak ígérkezett a csata a Force Indiával, de kicsit előttük jártunk, szóval kár, hogy nem sikerült eléjük kerülnünk."

A Williamsek nem működtek tökéletesen a spái időmérőn Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Bottas szintén úgy érezte, hogy a meghibásodás pozíciókba került. "Az autót jobbnak éreztem ma, mint tegnap, vagyis javultunk. Az edzéseken erősnek tűntek a hosszú etapjaink, ezért úgy vélem, jó futamunk lehet holnap" - mondta. "Kár, hogy problémák merültek fel, és emiatt nem fértünk be a legjobb hat közé."

Massa bosszúságát a szoftverhibán túl növelte, hogy a rajthelyekről döntő etapban elszúrta az egyetlen próbálkozását.

"Két okból is bosszús vagyok. Egyrészt a Q1 elején kihagyott a motor gyújtása, ezért nagyon lassú kört futottam, és mennem kellett még egyet, ami miatt használnom kellett még egy szett gumit" - nyilatkozta. "A Q3-ra így csupán egyetlen szett (friss) abroncsom maradt. Mindent beleadtam, a legelső kanyarnál állóra fékeztem a kerekeket, és emiatt sajnos oda is lett a köröm."

"Az autóval amúgy elégedett vagyok. A hibák megnehezítették az időmérőm."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!