Vágólapra másolva!
Az 1982-es világbajnok azt mondja, úgyse lett volna nyugta az újságírók hadától, ezért inkább a szomszédos Dubajban tekintette meg a szezonzárót, és csak a futam vége után utazott a helyszínre.

Keke Rosberg lett a Forma-1 második olyan világbajnoka, akinek a fia is felért a csúcsra, de az első, aki tanúja is lehetett ennek, hiszen Graham Hill már régóta nem élt, amikor Damon 1996-ban elhódította a vb-címet.

Nico az apjával, Kekével, amikor még a Williamsnél versenyzett Forrás: AFP/Mark Thompson

1982 világbajnoka azt mondta, az elmúlt hat évben, amióta Nico a Mercedeshez szerződött, egyáltalán nem adott interjút, és ezúttal is csak a különleges alkalom miatt tesz kivételt.

Fia, Nico végső győzelmét ráadásul nem a helyszínen, hanem egy szállodában, illetve egy barátjánál tekintette meg Dubajban, és a futam leintése után utazott át Abu-Dzabiba.

"Ha semmittevéssel itt töltöttem volna három napot, egy perc nyugtom sem lett volna. Beszéltünk Nicóval, azt mondtam neki, 'figyelj, nem jöhetek ide veled, nem működne.' Ezért nem is jöttem. Nem hiszem, hogy tudta, pontosan hol vagyok, csak annyit sejtett, hogy Dubajban" - nyilatkozta Keke Rosberg.

A fia teljesítményéről elismeréssel beszélt. "Gondoltam, hogy egyszer eljön ez a nap. Úgy véltem, három dolgot kell elérni ezen a pályán: az első győzelmet, megnyerni a Monacói Nagydíjat, és persze a világbajnokságot. Ő már mindegyiket kipipálhatta" - mondta.

"Az előző három évben óriási teher nehezedett rá, mert mindegyik hétvégén a győzelemért és a világbajnoki címért harcolt."

Az idősebb Rosberg úgy véli, a fia jövőre még jobban fog vezetni, mert "egy boldog ember mindig jobban teljesít, mint egy boldogtalan."

Teljesen más, mint az 1980-as években

Nico Rosberg a világbajnoki címe után megköszönte apja támogatását, és posztolt egy videót, amelyen az látható, ahogy együtt gokartozik vele kisgyerekként. Elárulta, hogy rendszeresen szokott kapni tőle üzeneteket a nagydíjakon, például azt, hogy "Pedal to the metal" (nagyjából "Nyomd tövig a gázt!").

Keke Rosberg erről azt mondta, nehéz hasznos tanácsokat adnia, de fontosnak tartja emlékeztetni a fiát, hogy a versenyzésben az élvezetnek mindig felül kell múlnia a nyomást.

Finoman beszólt Lewis Hamiltonnak is, aki az elmúlt években gyakran került a címlapokra a bulizásával is szerte a nagyvilágban.

"Lewis Los Angelesben, meg mindenfelé jár, a mi fiunk ellenben kizárólag egyetlen dologra koncentrál - jelentette ki. - Megfelelően diétázott, alkalmazkodott az időzónákhoz, edzett, jókor lazított. Úgy tűnik, ez bevált."

Keke célzott arra is, hogy az F1-es versenyzőknek manapság sokkal elhivatottabbnak kell lenniük, mint az ő idejében, az 1980-as években.

„Nem szabad elfelejteni, hogy egy olyan ember, mint Nico, 110 százalékot ad bele.

– jelentette ki. – Az én győzelmeim ma már nem számítanak. Olyan régen voltak, hogy akár fogorvos is lehettem volna."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!