Kvjat úgy érzi, a sportfelügyelők kinézték őt maguknak

Forma-1, Danyiil Kvjat, Scuderia Toro Rosso, Kevin Magnussen, Haas F1 Team, Carlos Sainz, Scuderia Toro Rosso, Brit Nagydíj
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 16: Daniil Kvyat of Russia driving the (26) Scuderia Toro Rosso STR12 leads Kevin Magnussen of Denmark driving the (20) Haas F1 Team Haas-Ferrari VF-17 Ferrari and Carlos Sainz of Spain driving the (55) Scuderia Toro Rosso STR12 on track during the Formula One Grand Prix of Great Britain at Silverstone on July 16, 2017 in Northampton, England. (Photo by Clive Mason/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // P-20170716-01263 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Az orosz versenyző Spielberg után Silverstone-ban is balesetet okozott, de nem vállalta a felelősséget, inkább a sportfelügyelők döntéseit kérdőjelezi meg.

Az Osztrák Nagydíj után a Brit Nagydíjon is balesetbe keveredett Danyiil Kvjat, ezúttal ráadásul pont csapattársát, Carlos Sainzot ejtette ki a versenyből a rajt utáni métereken. Kvjat kiszélesítette a Becketts kanyart, majd a pályára visszatérve kiforgatta Sainzot, akinek össze is tört az autója, míg Kvjat folytatni tudta a versenyt.

A sportfelügyelők úgy ítélték meg, hogy a balesetért kizárólag Kvjat a felelős, de büntetést pályaelhagyás utáni veszélyes visszatérés miatt kapott. Az áthajtásos büntetés mellett két büntetőpontot is kapott, így ha 2017. október 23-ig újabb hármat kiosztanak neki, egy versenytől eltiltják a torpedó néven is emlegetett pilótát. Ő viszont úgy érzi, kinézték maguknak a bírák.

A baleset előtti pillanatok - galériával! Forrás: 2017 Getty Images/Clive Mason

„Azt hiszem, igen. Az áthajtásos büntetés extrém erős – kommentálta a silverstone-i büntetést. – Ennél nagyobb baleseteket is láttam már, amik után 5-10 másodpercet hozzáadnak a bokszkiállásokhoz. Szerintem velem is ezt kellett volna tenniük. Nem értem ezt, és nem esik jól. Így minden sokkal rosszabbnak tűnik így, mint amilyen valójában volt.”

Kvjat azt mondta, a viszonya Sainz-cal „soha sem volt fantasztikus”, és „együttműködést” várt volna a csapattársától az ominózus helyzetben, arra utalt, hogy a spanyol pilóta nem hagyott neki helyet a pályán, ezt azonban a felvételek nem támasztják alá. Sainz is úgy vélte, hogy a látottak önmagukért beszélnek.

„Nem fogom véleményezni, mert szerintem ezt magunk közt kell rendezni és elemezni” – mondta Sainz, majd a Motorsport.com kérdésére azt nyilatkozta, hogy egészen addig volt hely a két autónak, a pályán „amíg az egyik fölött el nem vesztették az uralmat, és neki nem ment a másiknak.” Leszögezte, nem akar vitát szítani, de leszögezte, hogy kétautónyi helyet hagyott Kvjatnak a visszatéréshez.

A szerződése miatt igyekszik

Kvjatra utalva még Ausztriában Fernando Alonso azt mondta, egyes versenyzőkben túlteng a bizonyítási vágy, hogy bebiztosíthassák az ülésüket a következő szezonra, de az orosz pilótát látszólag megnyugtatták a Red Bulltól, mert Christian Horner azt nyilatkozta, hogy szinte biztosan megtartják őt jövőre is a Toro Rossónál.

„Apró köszönet Christiannak a kedves szavakért, értékelem – reagált az orosz. – Szerintem a bizalom a Red Bull és köztem kezd olyan szintre visszafejlődni, hogy nem látom okát annak, hogy ne akarjak ebben együttműködni. Ha ezt tervezik, akkor a lehető leggyorsabban választ kellene kapnom, mert a szezonnak ebben a részében az ember tudni akarja, hogy mit hoz a jövője.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!