Vágólapra másolva!
Fernando Alonso hibát követ el azzal, hogy az Indy-500 után idén a Daytonai 24 óráson is rajthoz áll – állítja a spanyol volt kollégája és barátja, Mark Webber. Az F1-ben és Le Mans-ban is győztes ausztrál attól tart, hogy Alonso elaprózza az energiáit Amerikában.

Mark Webbert egyenes embernek ismerjük a Formula-1-ben eltöltött 12 szezonja és 215 GP-részvétele alapján. Az ausztrál nem szokott mellébeszélni, különösen, ha a barátairól van szó. Épp ezért érdekes, amit egy olasz honlapnak mondott. Szerinte Fernando Alonso, akivel nagy cimborák voltak az F1-ben, hibát követ el, amikor összekeveri F1-es szereplését a megbízhatósági versenyzéssel.

Az olasz Automoto.it honlap kérdésére, hogy támogatja-e Fernando Alonso szereplését az amerikai IMSA sportkocsi-sorozatban, Webber így válaszolt:

Szerintem, ha az ember az F1-ben versenyez, nem engedheti meg, hogy a figyelme elaprózódjon, [az F1] olyan specifikus versenyág, ami teljes embert kíván."

Webber és Alonso (jobbra) a WEC bahreini 6 órás viadala előtt a rajtrácson. Úgy tűnik, Fernando nem kérte ki cimborája véleményét arról, helyesnek tartja-e, hogy Le Mans-nal kacérkodik Forrás: DPPI/Florent Gooden

Az újságíró emlékeztette a kilencszeres GP-győztes ausztrált, hogy Nico Hülkenbergnek sikerült a nagy dobás, hiszen a német 2015-ben nyert Le Mans-ban a Porschével, miközben a Force India F1-es csapatánál versenyezte végig az idényt.

„Igen, de az egy második vonalas F1-es csapat volt – replikázott Webber.

Webber ugyanakkor nem vitatja Alonso tehetségét, rátermettségét. „Ha meg tudná nyerni Daytonát, az fantasztikus lenne. Annyi tehetség szorult bele, mint szinte egyikünkbe sem ezen a világon.

Nagyszerű dolog lenne, de a világon semmire se menne vele"

– jelentette ki Mark Webber.

A Daytonai 24 órás hagyományosan a zártpályás versenyidény kezdetét jelenti, Alonso számára pedig egyben a felkészülést a Le Mans-i 24 órásra Forrás: AFP/Getty Images/John Harrelson

Alonso a McLaren amerikai partnere, a United Autosports színeiben igyekszik meghódítani a pályaverseny-idény hagyományos nyitóviadalát, a Daytonai 24 órásat, amit 1962 óta minden év január végén rendeznek meg. A spanyol egy LMP2-es Ligier JS P217-es versenyautóval, a McLaren újdonsült tesztpilótja, Lando Norris és az amerikai Phil Hanson csapattársaként vág neki egy éven belül a második amerikai kalandjának.

A múlt héten megtartott első teszteken a kétszeres F1-es világbajnok nem tudott beférni a legjobb 10 közé, ezért nem volt elégedett. Azt mondta, gyorsulnia kell az autónak, ha a győzelemért akarnak csatázni az LMP2-es mezőnyben.