Vágólapra másolva!
A Toro Rossónál versenyző Brendon Hartley és a Haas pilótája, Romain Grosjean leváltásáról is pletykák röppentek fel, de egyelőre mindketten biztonságban vannak.

Nem indult jól a szezon a kétszeres Sportautó-világbajnok Brendon Hartley és a korábbi F1-es dobogós, Romain Grosjean számára. Az új-zélandi pilóta eddig alulmarad Pierre Gasly-val szemben, Bakuban majdnem csúnya balesetet okozott, Barcelonában pedig nagyon rosszkor törte össze az autóját, így csak a mezőny végéről indulhatott.

Grosjean helyzete sem jobb, hiszen részben a Haas, de inkább a saját hibái miatt eddig nulla ponttal áll, miközben Kevin Magnussen már 19-nél jár, ráadásul a francia pilóta az előző két futamon össze is törte az autóját. Egyelőre azonban mindketten megnyugodhatnak, mert saját és főnökeik elmondása szerint az állásuk nincs veszélyben.

Arról pletykáltak, hogy Hartley Monacóban áll rajthoz utoljára Forrás: AFP/Boris Horvat

„Meglepett, amikor erről hallottam, mert szerződésem van – kommentálta Hartley a leváltásáról szóló híreket. – Egyre magabiztosabb vagyok a Forma-1-es autóban. Az F1 gyorsan változik, sok a bíráló, de pilótaként az embernek saját maga a legnagyobb kritikusa. Volt két nem teljesen tiszta hétvégén, de Azerbajdzsánban megszereztem az első pontomat és

Hartley kiemelte, hogy ő csapatjátékos és keményen dolgozik a háttérben. Jobb eredményeket vár magától, de szerinte az autója nem volt mindig elég gyors a pontszerzéshez, ezért sem tudott előrébb jutni a barcelonai balesete után. „Az ember nyilván nem akarja, hogy ilyen megtörténjen, mindent meg is teszek majd ez ellen, de nem én vagyok az egyetlen pilóta, aki összetörte az autóját és nekem sem ez volt az utolsó.”

Hartley a későbbi versenyeken is hátrányba kerülhet a barcelonai baleset miatt, fontos motoralkatrészeket is összetört Forrás: NurPhoto/Urbanandsport/NurPhoto/Urbanandsport

A Toro Rosso pilótája Grosjeanhoz hasonlóan az F1-ben érdekeltek rövid emlékezetét okolta a pletykák miatt, amiket Joe Saward szakblogger szerint Franz Tost, a faenzaiak csapatfőnöke terjeszt, de a döntéseket Helmut Marko hozza meg a Red Bull pilótaprogramjában. Marko nemrég azt mondta, „pillanatnyilag” nem tervezik Hartley leváltását.

Grosjean mögött is felsorakoztak

A barcelonai rajtbaleset után Monacóban a Haas versenyzője is kénytelen volt magyarázkodni. Grosjean elismerte, hogy „az előző két futam nem a terv szerint alakult, de előfordul néha, hogy az ember nehéz időszakon megy keresztül.” Szerinte a Barcelonában történtek „kellemetlenek”, mert „elvesztettem az autóm hátulját, amikor próbáltam elkerülni a csapattársamat. Ennyi.”

A post shared by FORMULA 1® (@f1) on

Grosjean a monacói tréningen is majdnem balesetbe keveredett

„A teljesítmény megvan, a csapat remek munkát végez és bár egyetlen pontunk sincs, ez engem nem nyugtalanít” – közölte. A francia versenyző magabiztosságát az is táplálhatja, hogy Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke szerint „még csak szóba sem került” a bukdácsoló Grosjean leváltása. „Amikor valakinek van két rossz versenye, nincs értelme pletykálni vagy bármit is tenni ezzel.”

Steiner szerint ő maga nem olyan személyiség, aki a földön fekvő emberbe még rúg egyet és úgy véli, Grosjean mindenkinél jobban tudja, mit nem szabad tennie a továbbiakban. „Ne legyen újabb Baku vagy Barcelona, de ez Monte Carlo, ismét megtörténhet” – mondta és a pletykák megállítása érdekében leszögezte, hogy nem merült fel Grosjean kirúgása.