Vágólapra másolva!
A négyszeres világbajnok szerint egyszerűen gyorsabb tempóra van szükség a Ferraritól, de ennek hiányára már összetettebb magyarázatot is adott.

Az előszezoni tesztek után nem sokan számítottak arra, hogy a Mercedes új rekordot állít fel a szezon elején zsinórban elért négy kettősgyőzelmével, míg a Ferrarinak csak dobogós helyek jutnak. A Scuderia eddig csupán Bahreinben volt igazán harcban a győzelemért, ott Charles Leclerc-t motorhiba fosztotta meg a nagy sikertől.

Bakuban Sebastian Vettel szerepelt jobban, de a Mercedesek tempójára neki sem volt válasza, és be kellett érnie a 3. hellyel. A leintés után elismerően nyilatkozott az Ezüstnyilak szerepléséről, de nem titkolta, hogy szeretné már megtörni a német-brit istálló F1-es hegemóniáját.

Vettel az Azeri Nagydíjon Forrás: AFP/Alexander Nemenov

„Unalmas. Nagyon unalmas. Ez nemcsak négy verseny óta, hanem többé-kevésbé négy éve tart – mondta mosollyal az arcán. – Keményebben és jobban kell dolgoznunk. Szerintem annyira igyekszünk, amennyire csak tudunk, de tiszteletben kell tartanunk, hogy szenzációsan jól szerepelnek, és a legtöbbször jól állítják be az autójukat.”

Vettel a bakui futam után többször is elmondta, nem igazán érti a gumik viselkedését, az utcai pályán lágy abroncsokkal küszködött, de a közepesekkel váratlanul felgyorsult. Nehezen találják el a gumik megfelelő működési tartományát a beállításokkal, ezért eddig sokszor fordult elő, hogy nem tudták kihozni a maximumot az SF90-esből.

Vettel óvatosabban vezet, mert nem magabiztos Forrás: AFP/Alexander Nemenov

„Magabiztos vagyok, hiszek ebben a csapatban, tudom, hogy képesek vagyunk fejlődni. Szerintem jó autónk van, csak eddig nem mindig tudtuk oda juttatni, ahova tartozik, és most nehéz ráérezni és megbízni benne, de biztos vagyok abban, hogy ez változni fog – szögezte le. – Olyan, mint egy Rubik-kocka, meg kell fejteni. Sok munkatársunk van, akik néhány perc alatt meg tudnák oldani a Rubik-kockát, nagyon okosak, de mi egy hatalmas Rubik-kockán dolgozunk.”

A négyszeres világbajnok a futam utáni sajtótájékoztatón leszögezte, „egyszerűen jobb tempóra” van szükség a Ferraritól, de meggyőződése volt, hogy bizonyos esetekben ezen a hétvégén is tudtak ebből mutatni valamit, de „összességében nem voltunk elég jók.” Hozzátette: „Úgy tűnik, nekünk nagyobb erőfeszítés kell, hogy jól beállítsuk az autót, nekik pedig jobban klappol minden.”

Lágy gumikkal nem boldogult a Ferrari Forrás: credit: @Scuderia Ferrari Press Office/© Foto Colombo Images

Vettel kiemelte, egy olyan pályán, mint a bakui, a pilótáknak magabiztosságra van szüksége az autóban, ő viszont az SF90-nél még nem tart ott. „Érzem, hogy nem vezetek a legjobb tudásom szerint, egyszerűen azért, mert az autó nem úgy reagál, ahogy szeretném, így erőltetett lesz. Szerintem mindenki járt már így, minden versenyző ismeri ezt az érzést.”

A Ferrari versenyzője elismerte, óvatosabban vezet, mert „az ember ítélőképessége ilyenkor helyes, és nem erőlteti, nehogy úgy járjon, hogy elszáll az autóval.” Hozzátette, a Ferrarit „érzékenyebbnek” tartja a teszteken tapasztaltakhoz képest, akkor elégedett volt a viselkedésével, „de az már rég volt”, most szerinte azon kell dolgozniuk, hogy fejlődni tudjanak.”