Red Bull: Hiba volt, hogy Gasly mindig Verstappenhez mérte magát

Forma-1, Max Verstappen, Pierre Gasly, Red Bull Racing, Bahreini Nagydíj
BAHRAIN, BAHRAIN - MARCH 31: Pierre Gasly of France and Red Bull Racing and Max Verstappen of Netherlands and Red Bull Racing walk in the Paddock before the F1 Grand Prix of Bahrain at Bahrain International Circuit on March 31, 2019 in Bahrain, Bahrain. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // AP-1YVYWAGV91W11 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Helmut Marko kijelentette, Pierre Gasly mindvégig Max Verstappennel hasonlította össze magát a Red Bullnál eltöltött időszaka alatt, amit nem tart jó hozzáállásnak. A milton keynes-i istálló tanácsadója úgy véli, a francia pilóta még sokat fejlődhet.

Helmut Marko szerint részben Pierre Gasly is hibás volt abban, hogy a Red Bullnál töltött időszaka rosszul sült el. Az osztrák szakember ugyanakkor elismeri, hogy a francia versenyző remek teljesítményt nyújtott a szezon második részében, és úgy véli, levonta a megfelelő következtetéseket.

Gasly számára felemásan alakult a tavalyi idény: az élcsapatok közé tartozó Red Bullnál kezdte az évet, azonban 12 futamon mindössze 63 pontot szerzett, a dobogóra pedig egyszer sem tudott felállni. Ennek következtében a Magyar Nagydíj után az istálló visszaültette a Toro Rossóhoz. A 23 éves versenyző itt ismét magára talált, és jó formája a brazíliai futamon elért 2. helyezésben csúcsosodott ki.

Marko úgy látta, Gasly folyamatosan Verstappenhez hasonlította magát Forrás: Mark Thompson/Getty Images

Marko úgy véli, Gasly azért szalasztotta el az esélyt, mert egyfolytában csapattársával, Max Verstappennel akart versenyezni, és nem a saját tempójában fejlődött.

– nyilatkozta az Autosportnak. – El kellett volna fogadnia, hogy Max gyorsabb nála, és fokozatos fejlődést mutatni, ehelyett próbálta ellesni a technikáját, és egyéb területeken is kereste a hibákat. Ez sajnos teljesen rossz irány volt.”

Ez nem lefokozás

Marko kiemelte, a francia versenyzőt elsősorban azért kellett visszaültetni a Toro Rossóba, hogy egy könnyebben vezethető autóban, valamint kisebb nyomás mellett meg tudja mutatni az erősségeit, és visszanyerje magabiztosságát. Sokan lefokozásként értékelték a történteket, de Marko ezt határozottan visszautasítja.

Ezt inkább új lehetőségnek, mintsem lefokozásnak nevezném” – magyarázta, majd hozzátette, hogy eleinte Gasly nem így fogta fel a történteket, de ma már másképpen látja a helyzetet.

A nyári szünet után Gasly magára talált, és a hátralévő 9 versenyen több mint háromszor annyi pontot gyűjtött, mint új csapattársa, Danyiil Kvjat.

Marko különösen annak fényében lepődött meg ezen, hogy 2016-ban az orosz pilóta hasonló szituációban nem tudott javítani a teljesítményén.

Gasly a Toro Rossóban ismét magára talált, a Brazil Nagydíjon meg is szerezte élete első dobogóját Forrás: AFP/Carl De Souza

„Pierre beült a Toro Rossóba, és hirtelen azzá a Gaslyvá vált, akit szerződtettünk – emlékezett vissza. – Hihetetlen kivirágzás volt, itt mutatkozik meg, miről is szól a pszichológia. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy erre számítottam, de Kvjattal ellentétben Gasly újra felemelkedett. Azt hiszem, tanult a Red Bullnál eltöltött hat hónapból, és úgy gondolom, a jövőben kiváló versenyző lehet belőle.”