Vágólapra másolva!
Az Alpine meghosszabbítja Fernando Alonso szerződését, a márka első embere elégedett a szereplésével, azt viszont még nem tudja, hogy 2022 után is lesz-e helye a csapatban.

Egyre jobban alakul Fernando Alonso visszatérése a Forma-1-ben, az Alpine színeiben versenyző kétszeres F1-es világbajnok az összetett pontverseny 11. helyezettje 26 ponttal, viszont csapattársa, a szezont ígéretesen kezdő Esteban Ocon jelenleg csak a 13. helyezett 14 ponttal. A spanyol pilóta szerződése egy plusz egy évre szól, és főnöke kitartana mellette.

Alonso várhatóan jövőre is az Alpine színeiben versenyez Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

„Remekül szerepel – nyilatkozta Laurent Rossi, az Alpine márkaigazgatója a BBC-nek. – Olyan gyors, mint mindig is volt, mindent kisajtol az autóból, ami ugyan nem hihetetlenül versenyképes, de ő így is szuper köröket fut és jó rajthelyeket szerez. Egyelőre jól mennek a dolgok. Mindent megtesz azért, hogy megfontoljam a [szerződéses] opció érvényesítését.”

Alonso a Magyar Nagydíj előtti csütörtökön, 2021. július 29-én ünnepli 40. születésnapját,

bár továbbra is formában van, Rossi szerint egyelőre túl korai megmondani, hogy 2022 után is számíthatnak-e rá. Úgy véli, „luxusprobléma” lesz, ha dönteniük kell Alonso vagy az akadémistáik, például az F2-es bajnoki címre törő Csou Kuan-jü vagy Oscar Piastri leigazolása között. „Legalább vannak választási lehetőségeim” – tette hozzá.

A 2005-ös és a 2006-os világbajnokról korábban elterjedt, hogy nehéz vele együtt dolgozni, ő ezt határozottan visszautasította, és Rossi is „hihetetlenül könnyűnek” érzi az Alonsóval való együttműködést. Tetszik neki a hozzáállása, és az, hogy mindenkit kihívás elé állít, de szerinte Alonso ezt megteheti, mert korábban már bizonyította a tehetségét.

Alonso csapattársával, Esteban Oconnal az Alpine már megállapodott a következő évekre,

a francia pilóta teljesítménye azóta visszaesett, de Rossi szerint Ocon „nagyon jó” versenyző, akiben sok, eddig kiaknázatlan lehetőség van, ezért úgy érzi, hogy „a szerződtetése lényegében kockázat nélküli” döntés volt.

Rossi, Ocon és Alonso Forrás: Xpb / James Moy Photography Ltd

„Lehet, hogy nem garantáltan világbajnok alkat, de kiről lehet ezt kijelenteni? Pillanatnyilag nem sok versenyzőről. Senkinek sem hagynám, hogy azt mondja, [Ocon] alávalóbb versenyző Carlos [Sainznál] vagy az élcsapatok úgy nevezett másik versenyzőinél. A legrosszabb esetben van egy nagyon jó másik versenyzőnk és tényleg hiszem, hogy megvan benne, ami ahhoz kell, hogy élpilóta legyen.”