Megválasztották Jean Todt utódját, megvan az FIA új elnöke

Mohammed bin Szulajm
DUBAI, UNITED ARAB EMIRATES - SEPTEMBER 02: His Excellency Mohammed Ben Sulayem, President of the Automobile & Touring Club of the UAE (ATCUAE) and Vice-President of the Federation Internationale de l'Automobile (FIA) at the first edition of the Emirates Motorsport Expo 2016 on September 2, 2016 in Dubai, United Arab Emirates. (Photo by Rubina A. Khan/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Hivatalossá vált, hogy Mohammed bin Szulajm lett az FIA új elnöke. Az egykori ralis a 12 év után távozó Jean Todt helyét veszi át.

Pénteken zajlott az FIA tisztújító ülése, aminek során megválasztották az új elnököt, miután Jean Todt 12 év, vagyis három ciklus után már nem indulhatott újra a posztért. A Nemzetközi Automobil Szövetség nemrég erősítette meg, hogy Mohammed bin Szulajm lett a szavazás győztese.

Mohammed bin Szulajm Forrás: Getty Images/2016 Rubina A. Khan/Rubina A. Khan

Az Egyesült Arab Emírségekből származó sportvezető a szövetség eddigi alelnökét, Graham Stokert múlta felül, miután az Autosport értesülései szerint a voksok 61,6 százalékát gyűjtötte be.

Ezzel Bin Szulajm lett az FIA történetének első olyan elnöke, aki Európán kívülről érkezett.

Bin Szulajm 1961. november 12-én született Dubajban. 1988 és 1995 között több versenyen is részt vett a WRC-ben, ahol legjobb eredménye egy 7. helyezés volt. A közel-keleti bajnokságban ennél jóval eredményesebbnek bizonyult, összesen 14 alkalommal nyerte meg a kiírást.

Versenyzői pályafutását követően sportdiplomataként folytatta karrierjét. 2008-ban ő lett a Motorsport Világtanács első arab tagja, majd megválasztották az FIA alelnökének. Emellett nagyban hozzájárult, hogy az Abu-dzabi Nagydíj 2009-ben bekerült a versenynaptárba, később pedig az ő felügyelete alatt rendezték meg a futamokat.

Bin Szulajm elsődleges céljának a motorsport fejlesztését tartja, és céljai között szerepel, hogy világszerte hozzáférhetőbbé tegye azt a társadalom számára. Emellett növelné a helyi bajnokságok számát, ezzel is segítve a fiatalokat, hogy legyen lehetőségük versenyezni.

Bin Szulajm megválasztásával egy ismerős név is bekerül az FIA felső vezetésébe.

Korábban ugyanis bejelentette, hogy győzelme esetén Bernie Ecclestone brazil felesége, a 44 éves Fabiana lesz a sportért felelős alelnök Dél-Amerikában.

Fabiana Ecclestone is bekerül a szervezet vezetésébe Forrás: Getty Images/2019 Getty Images/Mark Thompson

„Igazán nagy megtiszteltetés számomra, hogy az FIA elnökévé választottak – írta Bin Szulajm saját Twitter-oldalára. – Mindenkinek nagyon köszönöm! Alázattal fogadom el a belém és a csapatomba fektetett bizalmat, és ígérjük, hogy az összes tag érdekei szerint fogjuk irányítani [a szervezetet].”

A megválasztott elnök gratulált vetélytársának a kampányához, majd méltatta elődjének a munkáját, amit az elmúlt 12 év során végzett.

Hozzátette, elkötelezett abban, hogy folytassa az ő örökségét, és még előrébb vigye a motorsportot és a mobilitást.

„Egy fejezet lezárult – ezek már a leköszönő elnök szavai. – Mindannyian elégedettek lehetünk a motorsport, a biztonság és a fenntartható mobilitás terén elért eredményekkel az elmúlt 12 évből. Szeretném megköszönni a csapatomnak, az adminisztrációnak és a tagszervezeteinknek a rendíthetetlen lelkesedést, elkötelezettséget és kitartást. Gratulálok Mohammednek, hogy megválasztották az FIA elnökévé, és sok sikert kívánok neki, a csapatának és a szövetségnek a következő évekre!