Vágólapra másolva!
A Pirelli bejelentette, hogy hol és mikor próbálgatják a 2022-es szezonra szánt, 18 colos új F1-es gumikat. A Magyar Nagydíj után három csapat is a Hungaroringen marad, az egyik viszont egyáltalán nem vesz részt a tesztprogramban.

Február végétől megkezdődött a 2022-es szezonra szánt, 18 colos Pirelli gumik tesztelése, és a Forma-1 kizárólagos beszállítója bejelentette a további helyszíneket, valamint a résztvevő csapatok beosztását. Némi meglepetésre a Williams egyáltalán nem vesz részt a munkában, a grove-i istálló lesz az egyetlen, ami idén egyetlen egyszer sem lép pályára a kísérleti abroncsokkal.

Jerezben már tesztelték a Ferrarin a 2022-es gumi prototípusát Forrás: Pirelli

A gyártó 10 alkalom során 20 napot tölthet teszteléssel, de előfordul majd, hogy több autóval párhuzamosan dolgoznak, így jön ki összesen 28 tesztnap. Hét alkalommal a száraz pályára szánt slick gumikat (22 nap), háromszor pedig az esőgumikat (6 nap) próbálgatják,

összesen négy különálló tesztet szerveznek és hatszor maradnak az adott nagydíj helyszínén.

Mario Isola, a Pirelli autósportért felelős vezetője felhívta a figyelmet, hogy a program a koronavírussal kapcsolatos korlátozások függvényében változhat, de a gyártónak van B-terve is arra az esetre, ha nem tudnának az eredeti elképzelések szerint dolgozni. Ettől függetlenül arra számít, hogy folytatni tudják a 2019-ben már megkezdett munkát.

„A spanyolországi Jerezben már munkához láttunk, három napot töltöttünk el a Ferrarival és szeptemberben, az Alpine-nal zárunk a franciaországi Magny-Cours-on” – összegzett Isola, aki köszönetet mondott a résztvevő csapatoknak, akik átalakított 2019-es autókkal vehetnek részt a tesztelésen.

A terv szerint a Magyar Nagydíj helyszínén, a Hungaroringen három csapat is túlórázni fog,

augusztus 3-án a Mercedes és a McLaren, 4-én a Ferrari és a McLaren teszteli majd a slick gumikat. A hazai alkalom az utolsó előtti lehetőség lesz, mielőtt szeptember közepén lezárják az előkészületeket. Arról egyelőre nincs hír, hogy a szezon végén, Abu-Dzabiban is lesz-e kollektív tesztelés.

A 2022-es gumik tesztprogramja Forrás: Pirelli