Russell: A Mercedes Imolában már csak a körülmények miatt is jobb lehet

Forma-1, Lewis Hamilton, Mercedes, Emilia Romagna Nagydíj
IMOLA, ITALY - NOVEMBER 01: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes W11 on track during the F1 Grand Prix of Emilia Romagna at Autodromo Enzo e Dino Ferrari on November 01, 2020 in Imola, Italy. (Photo by Joe Portlock/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Mercedesnek a szezonnyitó Bahreini Nagydíj a legrosszabb arcát hozhatta elő, míg az idei évad második versenye már jóval kedvesebb lehet az első futamon az autójával küszködő, de így is nyerő címvédőhöz.

George Russell, a Williams versenyzőjének jóslata alapján a Mercedes és a grove-i istálló is jobb formában lehet a soron következő Emilia Romagna Nagydíjon, köszönhetően annak, hogy Imolában várhatóan más körülmények várnak majd a mezőnyre. A 23 esztendős brit pilóta úgy véli, hogy a szezonnyitó helyszíne az egyik legrosszabb volt a csapatának, míg a versenynaptárba tavaly visszatérő, majd a Kínai Nagydíj idei törlése miatt ottragadó olaszországi pálya az egyik legjobb lehet.

A Williamsnek meg volt kötve a keze a szél miatt Szahírban Forrás: Formula 1 via Getty Images/Clive Mason/Clive Mason

Russell gyakorlatilag végigküszködte a szezonnyitó bahreini versenyt, ami a szeles időjárás függvényében nem volt meglepő, a Williams ugyanis az idei autójával kockáztatott és azt az utat választotta, hogy az egyenletes teljesítmény helyett maximalizálja az autó leszorítóerejét, ami miatt szeles körülmények között nagyon nehezen kezelhető a kocsi. Amikor azonban kevésbé fúj a szél, jobb teljesítményre képes, mint akkor, ha minden körülményhez próbálták volna optimalizálni.

A jövőre akár már a Mercedesnél versenyző brit saját csapata bahreini szenvedését a címvédő istállóéhoz hasonlította, amely a W12-es modellel a tesztelés óta nem jutott dűlőre. Sajtóhírek szerint ezért a brackley-iek már Imolába elvisznek egy új padlólemezt, amellyel többek között az autó hátuljának instabilitását is csökkenthetik. „Azzal kell boldogulnunk, amink van, mint sok más csapatnak. Az idő majd eldönti, de szerintem lehetséges, hogy a Mercedes is ugyanebben a cipőben jár” – nyilatkozta Russell.

A Red Bull és például az Alfa Romeo versenyképesebb volt a többiekhez képest, mint amilyen a soron következő futamokon lesz."

A Mercedes már csak az erős szél hiányától jobban teljesíthet Forrás: Getty Images/2020 Getty Images/Joe Portlock

Ezt a megállapítást Russell nem másra, mint a szélre alapozza, a bahreini hétvégén ugyanis akár 60-70 km/h-s széllökések is előfordultak, amelyek nagyobbnak mutatták a valós különbséget az erre érzékenyebb és kevésbé érzékeny autók között. „Imola nagyon más lesz mint Bahrein, mondhatni a két véglet – magyarázta a brit. – Bahreinben sok a lassú és a szél útjának szempontjából védtelen kanyar, illetve az idő is általában igen szeles. Imolában ezzel szemben gyors kanyarok vannak, amelyek kevésbé élesek. Többségében 90 fokos kanyarok vannak 180 fokosak helyett.

Hogy Russell jóslata beválik-e, és a Mercedes valóban közelebb kerül-e a Red Bullhoz, vagy akár gyorsabb is lesz az első futamon az időmérőn 4 tizedes előnyben levő energiaitalosoknál, majd csak a jövő hétvégén, a szezon második versenyhétvégéjén derül ki.