Vágólapra másolva!
James Allison, a Mercedes technikai főigazgatója, valamint Toto Wolff csapatfőnök is elárulta, hogy a Brit Nagydíjra vitt fejlesztési csomagnak köszönhetően az eddigieknél jóval közelebb kerültek a Red Bullhoz. Az osztrák üzletember szerint ehhez Lewis Hamilton szimulátorban elvégzett munkájára is szükség volt.

A két ausztriai hétvégén már-már nyomasztó volt Max Verstappen és a Red Bull fölénye Lewis Hamiltonnal és a Mercedesszel szemben, és a semleges szurkolók közül sokan attól tartottak, hogy a holland pilóta innentől kezdve simán megnyeri a világbajnokságot. Ehhez képest a Brit Nagydíj időmérőjén a címvédő felülmúlta riválisát, aki ugyan a sprintfutamon lerajtolta, de jelentősen nem tudott elszakadni tőle. Vasárnap aztán fél körön keresztül folyamatosan támadta Verstappent, aminek a rengeteg vitát generáló baleset lett a vége.

A Mercedes jól láthatóan közelebb került a Red Bullhoz Forrás: AFP/Adrian Dennis

A Mercedes felzárkózása nem véletlen, hiszen azt már a silverstone-i hétvége előtt is lehetett tudni, hogy jelentős fejlesztésekkel készülnek Hamilton hazai versenyére. Az viszont csak ott é akkor derült ki, hogy ezek hatékonynak is bizonyultak.

– jelentette ki James Allison, a Mercedes technikai főigazgatója a csapat YouTube-csatornájára feltöltött videóban. – Nehéz megmondani, hogy a teljesítmény valamelyest felül- vagy alulmúlta a várakozásunkat, mert nincs lehetőség az ellenőrzésre, nem futtatjuk a régi és az új csomagot sokszor egymás után, mindig friss gumikon, a hétvége nem adja meg ezt a luxust. Ennek ellenére valamit össze lehet hasonlítani, mert az autón méréseket végzünk a szenzorokkal, amelyeket össze lehet vetni az előző hétvégékkel.”

A brit szakember hozzátette, szemmel is jól látható a fejlődés: csak rá kell nézni a pályán elért eredményekre, és egyértelmű, hogy közelebb kerültek a Red Bullhoz. Toto Wolff még ennél is konkrétabban fogalmazott.

„A fejlesztések nem voltak nagyok, de ha sok kicsit összeadunk, az már jelenthet különbséget – idézi az F1 hivatalos honlapja a Mercedes csapatfőnökét. – Úgy vélem, a teljesítményt tekintve még mindig van egy pici lemaradásunk, efelől nincs kétségem. A versenytempó hasonló lett volna [ha nincs a baleset], a teljesítmény szempontjából pedig megfeleztük a távolságot.

Az osztrák üzletember arra célzott, hogy a hétszeres világbajnok pénteken elutazott a csapat brackley-i központjába, és beült a szimulátorba, hogy finomítsanak a beállításokon. Korábban maga a brit pilóta beszélt arról, hogy szinte soha nem autózik a virtuális térben, de Wolff szerint okkal változott meg a hozzáállása.

Szokásával ellentétben Hamilton beült a Mercedes szimulátorába Forrás: AFP/Adrian Dennis

„Igen, a szimulátor korábban nem volt a kedvence, de szerintem elég magas szintre fejlesztettük, és kategóriájában a legjobbá vált, így [Hamilton] látni kezdte az előnyeit – magyarázta. – Ez a csata annyira szoros, hogy minden egyes apróságot meg kell ragadni, ezért fejlődtünk együtt, hogy jobban megértsük az autót, többek között a szimulátor segítségével.”

Ahogyan azt a 49 éves üzletember is kijelentette, a Mercedes még mindig nem érte utol a Red Bullt, így felmerül a kérdés, hogy érkeznek-e új fejlesztések. Allison leszögezte, hogy ez volt az utolsó komolyabb csomag az idei szezonban, a későbbiekben legfeljebb apróbb módosítások lehetnek az autón, amelyek növelik a teljesítményt. A brit szakember hangsúlyozta, hogy elsődlegesen már a jövő évi autóra koncentrálnak.