Villeneuve szerint Hamilton veresége jót tesz az idei évnek

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj, Lewis Hamilton, Anthony Hamilton, Angela Cullen, Tom Wood, Mercedes
Lewis Hamilton of Mercedes-AMG Petronas F1 Team cry after losing World title during last race of the year in Yes Marina Circuit, Yes Island, Abu Dhabi, Uniter Arab Emirates, 12 December 2021 (Photo by Andrea Diodato/NurPhoto) (Photo by Andrea Diodato / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Jacques Villeneuve kijelentette, a Forma-1-nek jól jött, hogy Max Verstappen legyőzte Lewis Hamiltont, mivel így a hétszeres világbajnok elszántabban térhet vissza. Már ha visszatér: a kanadai pilóta nem lát okot a visszavonulásra, de Nico Rosberg példáján okulva óvatosan fogalmazott.

A tavalyi idényben megtört Lewis Hamilton egyeduralma, hiszen a brit pilóta nem tudta megnyerni zsinórban ötödik, összességében pedig a nyolcadik világbajnoki címét. Max Verstappen ugyanakkor egy vitatott ítéletnek köszönhetően győzte le riválisát, aminek visszhangjai több mint egy hónap után sem csitultak.

Villeneuve szerint Verstappen megérdemelten győzte le Hamiltont Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Az esettel kapcsolatban már rengetegen megszólaltak, többek között Jacques Villeneuve, a Williams eddigi utolsó világbajnoka is. Az 50 éves versenyző súlyos kritikával illette az utolsó körökben hozott döntéseket, ám ezúttal kijelentette, hogy jó helyre került a világbajnoki cím.

Úgy vélem, a reakció attól függ, hogy az ember Verstappennek vagy Lewisnak szurkol

– idézi az Autosport a kanadai pilótát, aki maga is ellentmondásos körülmények között ért fel a csúcsra. –Izgalmas volt, és látva, hogyan alakult az idény, Max megérdemelte azt a bajnoki címet. Egész évben a csúcson volt.”

A NASCAR Daytona 500-as futamára készülő Villeneuve hozzátette, szerinte a Forma-1 több szempontból is profitált a történtekből. Egyrészt az idényzáró óriási hírverést kapott, másrészt az idei évre már most megszületett az a történetszál, hogy Hamilton még elszántabban fog küzdeni a rekordot jelentő nyolcadik elsőségéért.

Ez mindenképpen jó a sportágnak, mert Lewisnak most vissza kell térnie, és meg kell próbálkoznia a nyolcadik bajnoki cím megnyerésével – jelentette ki. – Agresszívnak kell lennie. Végső soron volt mit írniuk az újságoknak.

Volt egy kis ellentmondás, de az mindig van, amikor minden az utolsó futamon dől el.”

Persze Villeneuve elmélete csak akkor lehet igaz, ha Hamilton valóban ott lesz az idei mezőnyben, amire a legutóbbi hírek alapján egyáltalán nem lehet mérget venni. A Mercedes versenyzője az idényzáró óta nem szólalt meg a nyilvánosság előtt, Villeneuve ugyanakkor nem látja, hogy miért hagyna fel a versenyzéssel. Azonban Nico Rosberg öt évvel ezelőtti példájából kiindulva óvatosan fogalmazott.

Villeneuve szerint Hamilton visszatér és még elszántabban fog küzdeni Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Diodato/NurPhoto/Andrea Diodato

„Ki tudja? Senki sem számított arra, hogy Rosberg nem folytatja, de az egyik reggel felébredt, és mindenkivel közölte, hogy már nem elég szenvedélyes a versenyzés iránt – emlékezett vissza. – Nem úgy tűnik, hogy Lewis esetében ez lenne a helyzet, de ki tudja? Nehéz megmondani, hogy mi jár az emberek fejében, ha ennyire hosszú a szezon. Az ember azt hiszi, tudja, hogyan fog végződni, aztán nem az történik, amire számított, és így kifosztva érzi magát. Azt hiszem elég negatívan reagált, de újra kell kezdeni.”