Räikkönen: Örülök, hogy megszabadulhatok az F1 baromságaitól

Forma-1, Sao Pauló-i Nagydíj, Kimi Räikkönen, Alfa Romeo
RAIKKONEN Kimi (fin), Alfa Romeo Racing ORLEN C41, portrait during the Formula 1 Heineken Grande Premio De Sao Paulo 2021, Sao Paulo Grand Prix, 19th round of the 2021 FIA Formula One World Championship from November 12 to 14, 2021 on the Interlagos Circuit, in Sao Paulo, Brazil - Photo Florent Gooden / DPPI
Vágólapra másolva!
Kimi Räikkönen úgy véli, az F1-nek vannak bizonyos aspektusai, amelyeknek szerinte nem lenne helyük a sportágban, és amelyeknek örömmel int búcsút. A finn pilóta úgy látja, hogy a pénz és a politika már régen megfertőzte a sorozatot.

Kimi Räikkönen tavaly fejezte be Forma-1-es pályafutását, és már többször is hangot adott annak, hogy elege lett a sportág bizonyos részeiből. Az őszinteségéről ismert finn versenyző ezúttal sem köntörfalazott, és kijelentette, rengeteg értelmetlenséget tapasztalt a sorozaton belül, amelyeket örömmel hagy maga mögött.

Räikkönen szerint az F1 több szempontból képmutató Forrás: Florent Gooden / DPPI

2007 világbajnoka köztudottan annyira távol tartotta magát a sportpolitikától, amennyire csak lehetséges volt. Ugyanakkor így is így is szembesült jó néhány olyan esettel, amellyel ő maga nem értett egyet. A 42 éves pilóta szerint sokkal több ilyesmi van példa, mint ahogyan azt kívülről nézve sejteni lehet.

Rengeteg olyan dolog történik, amelynek nincs értelme, legalábbis számomra

– nyilatkozta az Autosportnak. –Mindenféle baromság kering, amiről tudunk is, de senki nem mondja ki. Olyan dolgok, amelyeknek szerintem nem lenne keresnivalójuk [az F1-ben]. Rengeteg dolog egyszerűen hamis. Jó, hogy kiszálltam, mentálisan jót tesz, hogy egy időre megszabadultam ezektől a marhaságoktól.”

Räikkönen egyszer már kiszállt az F1-ből, amikor 2009 végén ralizásra váltott. 2012-ben tért vissza a mezőnybe, ami elmondása szerint nem okozott neki nehézséget, mert pontosan tudta, mire vállalkozik. Amikor pedig 2001-ben debütált, még nem tartotta annyira vészesnek a sportág ezen oldalát.

Azóta viszont az F1 egyre nagyobb szórakoztatóipari termékké nőtte ki magát, és sokak szerint ennek az lett az eredménye, hogy a pénz és a politika megfertőzte a sportágat. Räikkönen osztja ezt a nézetet, ugyanakkor hozzátette, messze nem a Forma-1 az egyedüli példa erre.

A pénz biztosan sok mindent megváltoztatott

– jelentette ki. – Minél több pénz kerül bele, annál több lesz benne a politika. Általánosságban mindenhol vannak olyan játszmák, amelyekről az emberek nem tudnak, amíg bele nem csöppennek a közepébe. A pénz egyértelműen nagy szerepet játszik, mint ahogyan a hatalom is. Úgy vélem, az emberek hatalmat akarnak, és szerintem sokan közülük remek politikusok lennének, akik a valódi politikai életben is jól teljesítenének.”

Räikkönennek a versenyzés volt a legfontosabb, az egyéb ügyektől igyekezett távol tartani magát Forrás: AFP/Karim Jaafar

2007 világbajnoka ugyanakkor megjegyezte, ez a helyzet nem új keletű, de mostanra „jobban feltűnik az embereknek”. Ő maga viszont saját érdekében nem folyik bele ezekbe a folyamatokba. „Nem keveredem bele túlságosan – szögezte le. – Tudom, hogy mik zajlanak, de nem ártom bele magam. Ha az ember minden nap ezzel foglalkozik, nem hiszem, hogy túl jó hatással lesz az egészségére.”