Tavaly még így fenyegette a Haas-t Mazepin apja, a csapat orosz főszponzorának elnöke

Forma-1, Szaúd-arábiai Nagydíj, Nyikita Mazepin, Haas
Haas' Russian driver Nikita Mazepin drives, during the third practice session of the Formula One Saudi Arabian Grand Prix at the Jeddah Corniche Circuit in Jeddah on December 4, 2021. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az F1-es sorozat új évadában elhangzott egy párbeszéd, ami végül megvalósult, csak nem pont úgy, ahogy az érintettek akkor gondolták. Vigyázat, spoiler a Drive to Survive negyedik szezonjából, 2021-ből az amerikai istállóval és az Uralkalival kapcsolatban.

Figyelem! Cikkünk spoilert tartalmaz a Drive to Survive hamarosan érkező új évadából.

Egy hét múlva, március 11-én érkezik meg a Drive to Survive (Hajsza a túlélésért) negyedik évada a Netflixre, melyet a GPhírek is értékelni fog. Előzetesen néhányan betekintést nyertek az új tízrészes sorozatba, és a Racefans kiemelt egy jelenetet az egyik epizódból, ami a Haashoz kapcsolódik.

Nem véletlen, hogy külön foglalkoztak vele, hiszen az előző évben a mezőny leggyengébb istállója most azzal kerül reflektorfénybe, hogy náluk versenyzik az egyetlen jelenlegi orosz pilóta, és a csapat főszponzora szintén orosz, a Nyikita Mazepin apjához köthető Uralkali. Utóbbi matricáit leszedték az autóról és a különböző médiafelületekről (szakítás hivatalosan még nem történt), miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, de a második szezonjára készülő versenyző helyzete is erősen megingott, egyre többet pletykálnak a lehetséges utódjairól.

Nyikita Mazepin az egyik 2021-es versenyen Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Mindennek oka az, hogy az Oroszországot érintő gazdasági szankciókkal az Uralkali szponzorációja ellehetetlenülhet, illetve vállalhatatlanná válhat, ráadásul

Mazepin finoman szólva sem nyújtott olyan teljesítményt bemutatkozó szezonjában, hogy nagyon ragaszkodnának hozzá.

Ironikus, hogy a 2021-es idényben még az Uralkali lebegtette be a válást, méghozzá azért, mert Mazepin oldalán úgy érezték, az orosz pilóta nem ugyanolyan felszereléssel indul, mint csapattársa, Mick Schumacher. Utóbbiról tudtunk, de a Drive to Survive-ból derült ki, hogy apja emiatt kvázi a pénzcsap elzárásával fenyegette meg a Haast.

„Cseréljétek meg az autókat. Mindenki tudja, hogy az egyik jobb a másiknál – mondta Dmitrij Mazepin Jesper Carlsennek, a csapat egyik tanácsadójának, aki az orosz pilóta beilleszkédését is próbálta segíteni. – Ha nem lesz változás, írok egy hivatalos levelet, hogy befejezzük a csapat támogatását és kiszállunk a versenyzésből. Nagy probléma lesz a pénz hiányából."

Mazepin és Schumacher csata közben Forrás: AFP/Carl De Souza

Az adás szerint Carlsen az üzenetet tolmácsolta a csapatfőnöknek, Günther Steinernek. A két versenyző autóját végül nem cserélték meg, helyette Mazepin egy új vázat kapott a nyári szünetet követő Belga Nagydíjra, amivel egyből javulást tapasztalt. Bár az önbizalma nőtt és könnyebb lett az autó, Schumacher teljesítményétől jellemzően ezután is elmaradt.

A jelek most arra utalnak, hogy valóban véget ér az Uralkali és a Haas közös története, csak épp fordított kezdeményezéssel, mint ahogy tavaly elhangzott a lehetősége.