Hamilton: Rossi extrémebb sportban vált világklasszissá, mint amilyen az F1

Forma-1, MotoGP, Lewis Hamilton, Valentino Rossi
VALENCIA, SPAIN - DECEMBER 09: Lewis Hamilton of Great Britain and AMG Petronas F1 Team Mercedes and Valentino Rossi of Italy and Yamaha Factory Racing swapped their respective helmets at the end of the #LH44VR46 test at Ricardo Tormo circuit of Valencia on December 09, 2019 in Valencia, Spain. Lewis Hamilton and Valentino Rossi swapped their respective machinery in an unprecedented test between two motorsport icons. (Photo by Guido De Bortoli/Getty Images for Monster Energy)
Vágólapra másolva!
A Formula-1 és a MotoGP egy-egy hétszeres világbajnoka páros interjún vett részt kettejük közös szponzorának, az IWC Schaffhausennek a szervezésében. A beszélgetés során mindketten egymás iránti rajongásuknak adtak hangot, miközben a nosztalgiázás sem maradhatott el.

Valentino Rossi tavaly, 42 évesen fejezte be a motorversenyzői pályafutását, összesen kilenc bajnoki címmel és egy máig létező csapat alapításával a háta mögött. 2022-ben teljesen más irányba fordult: a GT World Challenge Europe sorozatból veszi ki a szerepét a címvédő WRT csapatban. Imolában ezen a hétvégén kezdődött el a széria szezonja, ezért a „Doktor" csak videokapcsolattal tudott részt venni az interjún, Lewis Hamilton azonban személyesen látogatott a genfi központba.

Lewis Hamilton és Valentino Rossi először kilenc évvel ezelőtt, Barcelonában találkozott egymással Forrás: Getty Images/2013 Getty Images/Mirco Lazzari Gp

A két kiválóság elárulta, hogy a MotoGP és a Formula-1 pilótái között kölcsönös tisztelet és elismerés áll fenn. Hamilton hozzátette, hogy a motorsport legmagasabb osztályának képviselői szerinte vagányabbak, mint amilyen a száguldó cirkusz.

hiszen még csak biztonsági öv sem védi őket. Ha náluk baleset van, az minden esetben komoly. Ráadásul az ő épségük megvédésén nem is igazán lehet segíteni, ezért a félelemfaktor folyamatosan jelen van. Az F1-et viszont évről évre biztonságosabbá teszik."

A brit rekordbajnok példának hozta fel a másfél évvel ezelőtti Bahreini Nagydíjon történt drámai balesetet, amit Romain Grosjean szenvedett el, majd párhuzamot állított fel a királykategória versenyeivel.

„Az autó lángokban állt, mégis ki tudott szállni. Történt mindez egy olyan sportágban, ahol sok évvel ezelőtt rendszeresen haltak meg emberek. Ez azt mutatja, hogy jó irányba halad a sportág biztonságosabbá tétele. De amit ők [Rossiék] csinálnak, azt teljesen döbbenten figyeljük. A mugellói célegyenes végén például 360 kilométer per órás sebességgel száguldanak, és gyakran vannak rendkívül idegtépő pillanataik" – olvasható a nyilatkozata a RacingNews365.com-on is.

A Mercedes pilótája bevallotta, hogy már fiatalon rajongott a motorokért. Édesapja azonban túlságosan féltette, nagyon veszélyesnek tartotta, így át kellett pártolnia a négykerekűekhez.

„Azt hiszem, ez volt a helyes döntés – tette hozzá nevetve. – Ha Valéval [Rossival] egy időben kellett volna motorversenyeznem, valószínűleg nem lettem volna ilyen sikeres."

2019-ben, Valenciában adatott meg a két klasszisnak, hogy kipróbálják egymás járművét Forrás: Monster Energy

A motorozás azonban továbbra is Hamilton egyik szívügye, ezt először egy 2019-es valenciai eseményen láthattuk, ahol közös támogatójuk, a Monster Energy jóvoltából

lehetőségük volt kipróbálni egymás járművét néhány kör erejéig.

Rossi F1-rajongásáról egyébként már korábban tudhattunk, hiszen a 2000-es évek legelején még az is szóba került, hogy csatlakozik a száguldó cirkusz mezőnyéhez.

– folytatta Hamilton. – Óriási élmény, és teljesen más, mint amilyen egy Formula-1-es autót vezetni. Amikor részt vehettünk a valenciai eseményen, egy nagy álmom vált valóra, hiszen egy igazi legenda csodálatos járművét próbálhattam ki. Szürreális élmény volt, életem egyik legklasszabb napja!"

A teljes beszélgetést az alábbi videóban tekinthetik meg: