A delfinezés miatt zúdult rengeteg egyéb probléma Alonsóékra

Forma-1, Ausztrál Nagydíj, Fernando Alonso, Alpine
Alpine's Spanish driver Fernando Alonso competes during the qualifying session at the Albert Park Circuit in Melbourne on April 9, 2022, ahead of the 2022 Formula One Australian Grand Prix. (Photo by William WEST / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
A Renault motorrészlegének vezetője kifejtette, hogy az Alpine-nál előforduló műszaki problémák oka nem magában a motorban keresendő, hanem az autó pattogásában. Ez hatott többször károsan az erőforrás működésére.

A megbízhatóság tekintetében a gyengébb csapatok közé tartozik az Alpine az első négy futam alapján. Fernando Alonso és Esteban Ocon több meghibásodással szembesült, ezek miatt értékes pozíciók vesztek kárba, a spanyol szerint Ausztráliában például e nélkül a dobogó is elérhető lett volna a tempójával.

A Renault által gyártott erőforrások teljesítménye javult, a csapat becslése szerint 10 lóerőn belülre kerültek az etalonhoz képest, de a megbízhatóságon még van mit javítani. Bruno Famin, a Renault motorrészlegének ügyvezetője kifejtette, hogy a delfinezésnek is hívott pattogó mozgás zavarta meg zavarta meg többször a motor működését, azzal önmagában nem volt gond.

Az Alpine nem használta ki maximálisan a tempójában rejlő lehetőségeket Forrás: AFP/William West

„Az új autók nagyon merevek és nagyon alacsonyan ülnek, ami eléggé kihat sok mindenre. A problémáinkat nem a belső égésű motor okozta, hanem a környező alkatrészek és azok kárt okozó hatásai" – idézte őt a Motorsport.com.

A konstruktőri bajnokságban az Alpine a 6. helyet foglalja el, de Alonso számításai szerint a balszerencsével eddig nagyságrendileg 20-30 pontot bukott.

Ami a sérült motorokat illeti, Szaúd-Arábiában az egyikben elromlott az egyik vízszivattyú, ezt már biztosan nem használhatja Alonso idén. Csapata annyiban vigasztalódhat, hogy elvileg rájöttek a probléma okára és megoldást találtak rá, megbízhatósági célból így változtathattak a motoron. „Engedélyt kértünk az FIA-tól a módosításra, meg is kaptuk" – mondta Famin.

Alonso sétál vissza a bokszutcába a motorhibája után Dzsiddában Forrás: AFP/Hamad I Mohammed

Jó hír, hogy Alonso Bahreinben meghibásodott egységét megjavították, az újra használható lesz.

Ocon esetében még kérdés, hogy a nála felmerült zűrt orvosolni tudja-e az Alpine.

„Meg akarnánk vizsgálni a próbapadon Esteban motorját, hogy megnézzük, használható marad-e, csak sajnos a jelenlegi szabályok mellett ez kivitelezhetetlen – mondta Famin. – A plomba feltörése nélkül ezt nem tudjuk megtenni. Igyekszünk mindent megtenni, hogy megvizsgáljuk a problémát a plomba megtartásával."