Az F1 soha többé nem fog visszatérni Oroszországba a háború miatt?

Forma-1, Orosz Nagydíj, rajt
Drivers take the start of the Formula One Russian Grand Prix at the Sochi Autodrom circuit in Sochi on September 26, 2021. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
Vágólapra másolva!
Az ismert orosz Forma-1-es kommentátor úgy véli, hazája többé semmilyen módon nem fog visszatérni a sportág körforgásába. Alexej Popov mindezt arra alapozza, hogy a sorozat vezetése a háború kitörése után sokkal messzebb ment annál, mint hogy felbontotta az Orosz Nagydíj szerződését.

Miután Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, a Forma-1, illetve a csapatok reakciója sem maradhatott el. A Haas búcsút mondott addigi főszponzorának, az Uralkalinak, és a cég által támogatott versenyzőjének, Nyikita Mazepinnek, míg a sportág kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media felbontotta az Orosz Nagydíj promóterével kötött megállapodását.

A háború következményeként többek között a mezőny egyetlen orosz pilótájának, Mazepinnek is mennie kellett Forrás: Carl Bingham / LAT Images/Motorsport Images

Ennek következtében a legnagyobb területű országnak jelenleg lényegében semmilyen érintettsége nincs az F1-ben. Felmerül a kérdés, hogy mindez változhat-e, miután a konfliktus véget ér,

ám az ismert kommentátor úgy véli, hogy erre nincs valós esély.

Nem hiszem – válaszolta az erre vonatkozó kérdésre Alexej Popov aVkontakte elnevezésű közösségimédia-portálon létrehozott csoportjában tartott élő adásban. –Nem arról van szó, hogy van-e bennfentes információ vagy sem. Egyszerűen nem látom, mi vezethet el idáig. Láthattuk, hogy a Forma-1 hogyan reagált minderre.”

És hogy mire alapozza ezt a kijelentését? Nos, az F1 nem csupán a futamrendezés jogát vette el Oroszországtól, hanem a helyi szurkolókat is ellehetetlenítette, hogy legális módon követhessék az eseményeket: az F1-et addig közvetítő Macs TV-vel szintén szerződést bontott, és az F1TV is elérhetetlenné vált Oroszországból, ráadásul az összefoglalókat és az egyéb videós tartalmakat sem tudják megtekinteni.

– fogalmazott Popov. – Szóval miről beszélünk egyáltalán? Szerintem egyáltalán nincs miről beszélni.”

Az orosz F1-es kommentátor szerint hazájának és az F1-nek hosszútávon sincs közös jövője Forrás: AFP/Alexander Nemenov

Az eredeti tervek szerint idén szeptember 25-én rendeznék meg az Orosz Nagydíjat, ám a háború miatt ez nem fog megvalósulni, és másik helyszín sem ugrik be Szocsi helyére. A 2014-es téli olimpia helyszínén ez lenne az utolsó verseny, hiszen a későbbiekben a szentpétervári Igora Drive fogadná a mezőnyt, ám a konfliktus miatt ez sem fog megtörténni.