Vágólapra másolva!
A Forma-1-es pilóták közül többen is támogatják a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) azon kezdeményezését, hogy megbüntetik azokat, akik piros vagy sárga zászlót okoznak az időmérőn, ezzel tönkretéve a riválisok gyors köreit.

Az azeri Q1 végén Lance Stroll balesete miatt piros zászlós fázis volt, ami után két és fél perce volt a versenyzőknek, hogy körbeérjenek a hat kilométeres pályán, és megkezdjék az újabb gyors körüket, így komoly forgalom volt a pályán.

Fernando Alonso továbbjutó helyről próbált volna javítani, ám ehhez lassabban ment a kelleténél, ráadásul az egyik kanyart nem is vette be, hanem a bukótérbe sodródott

– a mögötte haladó, és a sárga zászlós incidens miatt javítani nem képes Alexander Albon szerint szándékosan.

Az ilyen eset nem példa nélküli, különösen az utcai pályákon.

A 2006-os Monacói Nagydíjon a pole pozíciós helyen álló Michael Schumachert kizárták, mert szándékosan húzódott félre a Rascasse-ban, véget vetve az edzésnek.

2014-ben pedig Nico Rosberg nem hagyta javítani Lewis Hamiltont (sem) szintén Monte-Carlóban – a mercedeses végül nem kapott büntetést.

Az idei hercegségbeli időmérőn is egy baleset vetett véget az edzésnek: Sergio Pérez és Carlos Sainz torlaszolta el az utat, esélytelenné téve a többiek javítását. Max Verstappen szót is emelt utána, hogy büntessék meg a piros zászlót okozókat az időmérőkön.

Az alonsós incidenst követően ugyan még nem büntette meg a spanyolt az FIA, de várhatóan a jövőben (akár már a Kanadai Nagydíjon is) szigorúbban veszik az ilyen, mások körét elrontó eseteket.

Már tartalmaz a szabályzat olyan pontot, ami erre vonatkozik, és amely megszegése esetén a felügyelőknek jogában áll törölni köridő(ke)t, ha úgy ítélik meg, hogy a pilóta olyan szabálysértést követett el, amely megfelel a leírásnak:

Alonso – aki állítja, hogy nem szándékosan hajtott a bukótérbe Bakuban – támogatná az esetleges szigorítást, de hozzátette, hogy

nehéz megállapítani, hogy ki és mikor hagyja el a pályát úgy, hogy közben az aszfalton is maradhatott volna.

Lando Norris is egyetértene, ha büntetnék az ilyeneket – a McLaren pilótája szintén érintett volt szombaton egy ilyen esetben, amikor Sebastian Vettel miatt volt sárga zászló a Q2-ben.

nyilatkozta Norris. – Mindenki ezt mondja, amíg ő maga nem hibázik – például mint én az imolai megpördülésemkor –, akkor meg azt gondolja: »ó, bár ne vezetnék be mégse ezt a szabályt«. Azok akarják jobban, hogy bevezessék, akik még nem voltak okozói ilyen helyzetnek."

A két pilóta csapattársa, Esteban Ocon és Daniel Ricciardo is jó ötletnek tartaná, ha ilyen esetben eltörölnék a vétkes köridejét,

az ausztrál pedig Alonsót – akiről azt gondolja, hogy szándékosan húzódott a bukótérbe – rutinos stratégának tartja, aki a legtöbb pilótához hasonlóan trükközni szokott szükség esetén.