A Porsche bevásárolja magát a Red Bullba, hamarosan jöhet a bejelentés

Forma-1, Porsche, embléma, logó
28 May 2019, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: The Porsche logo can be seen in front of an automobile manufacturer's building. During a raid this morning, the public prosecutor's office, tax investigators and the state criminal investigation office searched various locations of the VW subsidiary Porsche and financial authorities. Photo: Christoph Schmidt/dpa
Vágólapra másolva!
Egy hivatalos dokumentum alapján szinte biztos, hogy a Porsche felvásárolja a Red Bull Technology 50 százalékát, és sajtóértesülések szerint ez az F1-es csapatra is vonatkozik. A bejelentés állítólag egy hét múlva érkezik.

Az F1-ben most már lassan egy éve téma, hogy a Volkswagen valóban csatlakozik-e a sorozathoz, és ha igen, akkor pontosan milyen formában. A német márka két leányvállalatával, a Porschéval és az Audival is beszállhat, és ezek közül előbbi már szinte biztos, még úgy is, hogy hivatalos bejelentés egyelőre nincs.

A Porsche szinte biztosan bevásárolja magát a Red Bull F1-es csapatába Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Christoph Schmidt

A Porschét hosszú ideje a Red Bull-lal boronálják össze, és úgy tűnik, hogy ez nagyon hamar hivatalossá fog válni, Sőt, tulajdonképpen félig már most az. Az együttműködés megvalósulásához, a kartellellenes hatóságok jóváhagyása szükséges az Európai Unióban, valamint több mint húsz másik országban.

Ezek közül az egyik Marokkó, ahol a helyi törvények szerint amint megkapják az engedélyeket, kötelezően közzé kell tenni azokat, ami most meg is történt.

Ez alapján a Porsche július 8-án tájékoztatta a versenyjogi tanácsot, hogy 10 évre szóló megállapodást kötnek a Red Bull-lal, aminek keretében 50 százalékos részesedést fognak szerezni a Red Bull Technologyban.

Az Autosport értesülései szerint azonban emellett a hivatalosan külön jogi személynek számító versenycsapatban is ugyanekkora tulajdonrészük lesz. A dokumentum egyébként azt állítja, hogy a hivatalos bejelentésre augusztus 4-én, vagyis egy hét múlva kerül sor.

Az, hogy a hatóságok előbb tették közzé a papírokat, azért fordult elő, mert továbbra sem jött létre megállapodás a 2026-os motorszabályok részleteiről. A két fél állítólag már július elején,

az Osztrák Nagydíj hétvégéjén nyilvánosságra akarta hozni az együttműködés részleteit, ám a körülmények ezt nem tették lehetővé.

Ami a Red Bull testvércsapatát, az Alpha Taurit illeti, nagy valószínűséggel a faenzai istálló is a Porsche erőforrásait fogja használni, ami nyilvánvalóan logikus lépés. A tulajdonjog azonban ebben az esetben teljes mértékben a Red Bullnál marad.

A felek állítólag már Ausztriában bejelentették volna az együttműködést Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

A Porschéval ellentétben az Audi helyzete még nem ennyire előrehaladott. A márkát korábban a McLarennel és az Aston Martinnal is összeboronálták, most viszont úgy tűnik, hogy a jelenleg Alfa Romeo néven működő Sauber lehet a befutó. Az Autosport úgy értesült, hogy a cég jelenleg is tárgyal a svájci istálló többségi tulajdonosával, Finn Rausinggal a részvények 75 százalékának felvásárlásáról.

A Volkswagen csoport felügyelőbizottsága egyébként már április 7-én zöld utat adott az F1-es projektnek, és jóváhagyta az ehhez igazított költségvetést, miután a két márka igazgatótanácsa hozzájárult ehhez. Múlt hét pénteken viszont kétségek merültek fel, mivel Herbert Diess vezérigazgató bejelentette lemondását. Azonban hamar kiderült, hogy nem áll fenn annak a veszélye, hogy a Volkswagen F1-es szerepvállalása ismét kútba esik, mivel a szeptember 1-én érkező, jelenleg a Porsche AG vezérigazgatói pozícióját betöltő Oliver Blume az egyik legnagyobb támogatója volt a Forma-1-es programnak.