Vágólapra másolva!
Charles Leclerc nem győzött köszönetet mondani Carlos Sainznak a szélárnyék formájában nyújtott segítségéért, egyúttal kijelentette, hogy meglepődött saját tempóján. Max Verstappen optimistán várja a versenyt, míg Sergio Pérez szerint eddig ez volt a legrosszabb hétvégéje ebben az idényben.

Izgalmasan alakult a Francia Nagydíj időmérője, hiszen a Q3 első próbálkozásai után Charles Leclerc mindössze 8 ezreddel vezetett Max Verstappen előtt. A monacói pilóta végül aztán 304 ezredre növelte a differenciát, így megszerezte a pole pozíciót a két Red Bull előtt.

Leclerc csapattársa segítségével győzte le Verstappent Forrás: AFP/Eric Gaillard

Bár nem biztos, hogy ezen múlott a siker, az tény, hogy a Ferrari versenyzőjének sokat segített csapattársa, Carlos Sainz, aki büntetése miatt az utolsó előtti helyről rajtol a futamon. A spanyol pilóta mindkét körében szélárnyékot adott Leclerc-nek, aki a rádióban, majd a leintés utáni interjúk során is megköszönte ezt.

Egész hétvégén küszködtem, hogy összerakjak egy kört, és sikerült

– kezdte. – Ugyanakkor köszönetet kell mondanom Carlosnak a segítségért, elképesztő csapatmunka volt. Carlos nélkül sokkal szorosabb lett volna, úgyhogy hatalmas köszönet jár neki. Remélem, hogy holnap csatlakozni tud hozzánk a győzelemért folytatott küzdelembe.”

Az időmérő előtt nem lehetett biztosan megmondani, hogy a Ferrari vagy a Red Bull a pole pozíció első számú esélyese, hiszen a második, illetve a harmadik szabadedzés teljesen más képet mutatott ezen a téren. Végül aztán kiderült, hogy a maranellóiak autója a gyorsabb, és Leclerc nem is számított arra, hogy ekkora sebességre lesz képes.

Igen, de a Q1 után nagyon meglepődtem a tempónkon – válaszolta arra a kérdésre, hogy szoros csatát várt-e a Red Bullokkal. –

A Q2-ben szintén nagyon erősek voltunk, szóval ezt valahogyan sikerült megfordítanunk az időmérőre, ami kellemes meglepetés.”

Ami a versenyt illeti, a pénteki hosszú etapok a bikásoknak sikerültek jobban, és ezt Leclerc is tudja. „Jól érzem magam [az autóban], de nehéz megérteni, hogy a Red Bull-os srácok mit csináltak tegnap, mert nagy volt a különbség a köridők között – magyarázta. – Meglátjuk, hogy fog alakulni a holnapi nap.”

Verstappen bízik a Red Bull versenytempójában Forrás: AFP/Christophe Simon

Verstappen alighanem a maximumot hozta ki az időmérőből a második helyével. A címvédő szerint nem volt minden ideális az autóval, ugyanakkor reméli, hogy a versenyen már megfordul az erősorrend.

Általánosságban hiányzott egy kis tapadás az időmérőn, és kicsit trükkösebb volt, mint reméltem, de összességében jó autóval rendelkezünk holnapra – nyilatkozta. – Remélem, hogy a futam nekünk fog kedvezni.

Az egyenesekben gyorsak vagyunk, úgyhogy bízom benne, hogy ezt ki tudjuk használni.”

Verstappen ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a Ferrarik ismét rendkívül gyorsak voltak. A holland versenyzőnek akár a harmadik helyet megszerző Sergio Pérez segítsége is jól jöhet. A 32 éves pilóta pénteken még csak a középmezőnyben végzett, a Q3 végére azonban viszonylag közel került csapattársához.

Ez egy nagy kármentés volt – jelentette ki. – Sokat küszködtem, azt hiszem, [idén] ez volt a legrosszabb hétvégém, de az időmérőre sikerült visszajönnünk. A cél az lesz, hogy megpróbáljunk talpra állni, és legyőzni a piros autókat. Ma erősnek tűntek.”