A Ferrari egykori sportigazgatója azonnal kirúgná a csapat egyik legfontosabb emberét

Forma-1, Miami Nagydíj 2022, Charles Leclerc, Mattia Binotto,
MIAMI, FLORIDA - MAY 06: Charles Leclerc of Monaco and Ferrari and Scuderia Ferrari Team Principal Mattia Binotto look on in the garage during practice ahead of the F1 Grand Prix of Miami at the Miami International Autodrome on May 06, 2022 in Miami, Florida. Jared C. Tilton/Getty Images/AFP (Photo by Jared C. Tilton / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Cesare Fiorio szerint a szezonban több hibás taktikai döntést is hozó Ferrarinál Mattia Binotto csapatfőnök állása nincs veszélyben, Inaki Rueda stratégiai vezetőt viszont azonnal elküldené.

A nyolcvannegyedik életévében járó Fiorio 1989 és 1991 között dolgozott a Ferrari sportigazgatójaként, azonban három évtizeddel később is megvan a véleménye egykori csapatáról. Az idei szezonban évek után ismét élcsapattá váló Scuderia elsősorban a hibáinak köszönheti a 97 pontos lemaradását a Red Bull-lal szemben, a pilóták baklövései mellett pedig a szakmai háttér is számos rossz döntést hozott az eddigi versenyhétvégéken.

A Ligier utódjává váló Prostnál a négyszeres világbajnok Alain Prosttal is együtt dolgozott Fiorio (jobbra) a kilencvenes évek végén Forrás: AFP/Eric Cabanis

A Magyar Nagydíjat követően számos Ferrari-szurkoló már a vezetőség tagjainak leváltását követelte, közülük is elsősorban Mattia Binotto csapatfőnököt pécézte ki a közönség. Fiorio szerint azonban a csapatfőnök jól végzi a munkáját, és nagyban köszönhetik neki a szurkolók azt, hogy idén ismét a futamgyőzelemért harcolhatnak a pilóták.

„A 2022-es autó nagyon versenyképes, a csapat egyértelműen előrelépett az elmúlt két évhez képest. Szerintem

– nyilatkozta Fiorio az olasz Autosprintnek. – Mattia eredetileg tervező, ez pedig az F1-75-ösön is látszik. Olyan emberekre van szükség a csapatában, akik jobban illenek a kultúrájába."

A Ligier és a Minardi csapatánál is megfordult Fiorio szerint azonban van olyan ember, aki egyértelműen nem tartozik ezek közé, méghozzá az istálló stratégiai igazgatójaként dolgozó Inaki Rueda.

– kritizálta Ruedát az olasz szakember. – Arra számítottam, hogy a Budapesten történtek után John Elkann [a Ferrari vezérigazgatója] beavatkozik, mert sajnos sok hiba történt. Egy futamon jellemzően néhány másodperc van csak a döntéshozásra, azaz nincs elég idő mindennek az átgondolására. A jelenlegi taktikák alapjait azonban a komplex matematikai modellek adják, nem pedig a személyes megérzés."