Vágólapra másolva!
Az idei szezon első hat hónapjában 62%-kal több pénz folyt be az F1 kasszájába, mint 2021 első félévében. A Liberty Media és Stefano Domenicali elmagyarázta, mi okozta az óriási növekedést.

Az F1 legfrissebb pénzügyi jelentése szerint a szervezet teljes bevétele 744 millió dollár (288 milliárd forint) volt a 2022-es év második negyedévében, szemben az előző év azonos időszakában elért 501 millió dollárral (194 milliárd forinttal). Mindkét megfigyelt negyedév – amely áprilistól júniusig tart – hét versenyhétvégét tartalmazott.

Az év első negyedévében kétszeresére – 360 millió dollárra – nőtt a bevétel 2021-hez képest, így összességében az első félévben 62 százalékkal több pénz folyt be a szervezetbe.

Az idei 1,1 milliárd dolláros bevétel elsősorban a promóciós összegekből, a médiajogokból és a szponzori díjakból áll: ez 464-ről 628 millió dollárra nőtt. Utánuk következik a csapatok befizetése általi bevétel, amely a tavalyi 308-ról 368 millió dollárra növekedett.

„A versenyek promóciós bevétele a rendezvények eltérő összetételéből származó magasabb díjak és a szerződéses díjemelések miatt nőtt. A médiajogok az F1TV-előfizetések növekedése, valamint az új és megújított szerződéses megállapodások alapján megemelkedett díjak miatt nőttek. Az új támogatóknak köszönhetően pedig a szponzori bevétel is emelkedett – indokolta az egyes elemek növekedését a Liberty Media a jelentésében, majd a koronavírus-járvány enyhülését is megemlítette magyarázatként a Forma-1 tulajdonosa. – 2021-ben, főként az első részében még korlátozva voltak a nézőszámok, és a Paddock Club sem volt elérhető. Az F1 arra számít, hogy az idei eredményeket nem befolyásolják az ilyen kapacitáskorlátozások, bár a szurkolók látogatottságát továbbra is futamról futamra értékelik az illetékes kormányzati hatóságok.

Stefano Domenicali pénzügyi szempontból teljesen elégedett az idei szezonnal Forrás: AFP/Tobias Schwarz

„A 2022-es szezon továbbra is rekordokat döntöget, mivel izgalmas eseményeket és kiszámíthatatlan eredményeket láthatunk a pályán – ezt már Stefano Domenicali, a Forma-1 elnök-vezérigazgatója nyilatkozta a témában. – Személyesen és egyéb platformjainkon vonzzuk a rajongókat, ezzel pedig

A számok tehát azt mutatják, hogy a Forma-1-nek sikerült kilábalnia a járvány okozta pénzügyi nehézségekből, azonban a vezetőség abban reménykedik, hogy maradjon izgalmas a 2022-es világbajnokság, hiszen ha Max Verstappen túl hamar bebiztosítja a második világbajnoki címét, az az utolsó negyedév bevételét jelentősen csökkentheti.