Verstappent teljesen lenyűgözi a Red Bull új projektje

Forma-1, Holland Nagydíj, Max Verstappen
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen is pictured in the pits of the Zandvoort circuit during the second free practice session ahead of the Dutch Formula One Grand Prix, on September 2, 2022. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Max Verstappen elárulta, ugyan még nem járt a Red Bull új motorgyárában, de lenyűgözőnek tartja az ott folyó munkát. A címvédő szerint az ott dolgozók kifejezetten optimistának tűnnek a jövőt illetően.

Miután a Honda 2020-ban bejelentette, hogy a következő évben hivatalosan kiszáll a Forma-1-ből, a Red Bull úgy döntött, hogy a 2026-os új motorkorszakban már saját erőforrással áll elő. Bár egy ideig úgy tűnt, hogy a Porschéval fognak együttműködni, és állítólag a japánok is megkörnyékezték őket azzal, hogy szívesen visszatérnének hozzájuk a korábbi formában, előbbi végül kútba esett, utóbbiról pedig Christian Horner, a bikások csapatfőnöke jelentette ki, hogy ezen a módon biztosan nem valósulhat meg.

A Red Bull tavaly jelentette be, hogy saját motorgyárat hoz létre Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

A Red Bull tehát elkötelezettnek tűnik, hogy klasszikus értelemben vett gyári istállóvá váljon. A motorgyár elindulását tavaly jelentették be, és azóta nyilvánvalóan kemény munka folyik ott. Mindezt a címvédő és a második összetettbeli győzelme felé menetelő Max Verstappen is méltatta.

Még nem jártam ott

válaszolta az erre vonatkozó kérdésre az őt faggató újságíróknak. – Láttam néhány embert, és persze hallottam történeteket Christiantől és Helmut [Markótól, a Red Bull tanácsadójától] egyaránt. Lenyűgöző, amit jelenleg ott csinálnak, és ami még jön.”

A holland pilóta természetesen nem azért nem látogatott el az új motorgyárba, mert nem érdeklik az ottani történések. Pusztán arról van szó, hogy amikor az eredeti Milton Keynes-i központban jár, akkor általában nincs ideje erre, de megígérte, hogy legközelebb ott is körülnéz.

Már megbeszéltem Christiannel, amikor legutóbb a gyárban jártam, hogy legközelebb átmegyünk és megnézzük, mi a helyzet – fogalmazott. – Idő szempontjából annyira korlátozottak a lehetőségek, amikor ott vagyok, egész nap csak szimulátorozás megy, utána pedig előfordulhat, hogy médiakötelezettség is van. Szóval még soha nem volt időm odautazni, de

a következő szimulátoros foglalkozást kicsit lerövidítem, és átmegyek.”

Az új gyár létrehozása óta a Red Bull számos mérnököt igazolt le, közülük pedig jó néhányan a hibrid korszak túlnyomó részében a legjobb erőforrással rendelkező Mercedes brixworthi motorgyárából érkeztek. Verstappen úgy véli, ez a része rendkívül fontos a folyamatnak, és meglátása szerint az alkalmazottak hisznek a szép jövőben.

Verstappen motiváltnak látja a motorgyárban dolgozókat Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Ezt nem szabad alábecsülni, és szerintem jól kezeljük – mondta. – Persze 2026-ig még várnunk kell, hogy lássuk, de mindenki nagyon pozitív és motivált. Az újonnan érkezett srácok rendkívül izgatottak, és ez egy új lehetőség számukra. Jelenleg meglehetősen boldognak és motiváltnak tűnnek, hogy valami lenyűgözőt alkossanak. Jó, hogy számos fontos ember elkötelezett a csapatnál, nemcsak motorfronton, hanem nagyon magas szinten is. Amikor ekkora az elkötelezettség, látszik, hogy mennyire nagy a motiváció.”