Váratlan szenvedése után óriási javulásra számít az Alpine

Forma-1, Esteban Ocon, Alpine, Olasz Nagydíj 2022, szombat
Alpine's French driver Esteban Ocon steers his car during the qualifying session ahead of the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 10, 2022. (Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Vágólapra másolva!
Hosszú idő után először kevesebb pontot szereztek a McLarennél, ezért kivizsgálják az előző versenyen tapasztalt szenvedést. Szingapúrban viszont jelentős javulásra számítanak egy fejlesztésnek köszönhetően.

Az Alpine az utóbbi hónapokban megszilárdította vezető pozícióját a három élcsapat mögötti mezőnyben, ezt a konstruktőri tabella is mutatja, amelyen viszonylag kényelmes előnybe kerültek legközelebbi üldözőjük, a McLaren előtt. (Az egyéni pontversenyben azonban a mclarenes Lando Norris a kiváló szezonkezdésének köszönhetően bőven megelőzi Esteban Ocont és Fernando Alonsót.)

A május végi Monacói Nagydíj óta az előző futam volt az első, ahol riválisuk több pontot szerzett, de a csapatnál nem aggódnak túlságosan az Olasz Nagydíjon látottak miatt, sőt, a nullázás után komoly előrelépést várnak.

Kisiklás volt az Alpine monzai gyenge teljesítménye? Forrás: AFP/Andrej Isakovic

„Száz százalékig biztos, hogy ez egy kivételes esemény volt. Szingapúrba viszünk egy új padlólemezt, amivel jelentősen javítunk a leszorítóerőn. Ott megint azon a szinten leszünk, ahol kell, nagyon várjuk már azt a versenyt" – nyilatkozta Alan Permane, az Alpine sportigazgatója.

Azt ugyanakkor elismeri, hogy alaposan utána kell járniuk a monzai eseményeknek. „Nem számítottunk kínlódásra. Pénteken még minden rendben ment, ezért nem értjük a történteket. Akkor gyorsabbak voltunk a McLarennél és mindenki másnál a középmezőnyben" – mondta.

„Az időmérőn is szenvedtünk, mindkét pilóta hibázott. Ez szokatlan, és egyértelműen mutatja, hogy nehéz volt vezetni az autót."

Persze a többi csapat sem tétlenkedik, és bizonyára több készít nagyobb átalakításokat az igen nagy leszorítóerőt igénylő utcai pályára. Azt érdemes megemlíteni, hogy a szingapúrihoz leginkább hasonlító két pályán, Monacóban és a Hungaroringen a McLaren több, illetve ugyanannyi pontot gyűjtött, mint az Alpine.