Még a helyük sem biztos a mezőnyben, de már megnevezték első versenyzőjüket az amerikaiak

NTT IndyCar Series Big Machine Spiked Coolers Grand Prix GettyImageRank2 Lane People Success Motorsport Driver - Occupation Switzerland USA Indiana Indianapolis Three People Photography Indy Racing League Indianapolis Motor Speedway Romain Grosjean MMSNas
INDIANAPOLIS, INDIANA - AUGUST 14: Will Power of Australia, driver of the #12 Verizon 5G Team Penske Chevrolet, (C) Romain Grosjean of Switzerland, driver of the #51 Nurtec ODT Dale Coyne Racing with RWR Honda, (L) and Colton Herta of the United States, driver of the #26 Gainbridge Andretti Autosport Honda, celebrate in victory lane after the NTT IndyCar Series Big Machine Spiked Coolers Grand Prix at Indianapolis Motor Speedway on August 14, 2021 in Indianapolis, Indiana. Sean Gardner/Getty Images/AFP (Photo by Sean Gardner / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Ugyan még az sem biztos, hogy a csapat valóban rajthoz állhat 2026-tól a Forma-1-ben, az Andretti Autosport már megnevezte az egyik leendő pilótáját.

Meglovagolva, hogy a Nemzetközi Autsport Szövetség (FIA) a szokottnál lelkesebben bővítené a Forma-1 mezőnyét, az Andretti Autosport beadta a szükséges dokumentumokat, hogy 2026-ban rajthoz állhasson a sorozatban. A korábbi kiváló autóversenyző, az F1-ben is megfordult, de legnagyobb sikereit az IndyCarban arató Michael Andretti tulajdonában lévő csapat több versenysorozatban is képviselteti magát, és évek óta próbál helyet szerezni az F1-ben.

A bővítéssel most erre esélye nyílik, és már az első pilótáját is megnevezte. A versenyzők kérdése sarkallatos pontja a bővítésnek, sokak szerint ugyanis nincs annyi képzett pilóta, hogy megfelelő szintű versenyzőkkel töltsék fel a 2026-től az Audi érkezésével (a németek helye már biztosra vehető) 13 csapatosra bővülő mezőnyt.

Colton Herta (jobbra) mosolyog az indianapolisi dobogón 2021 augusztusában Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Sean Gardner

Andrettiék, akik tisztán amerikai csapatot szeretnének, jelöltjével aligha lesz ilyen probléma: az IndyCar és a CART sorozat legendás versenyzőjének, Bryan Hertának a fiáról, Colton Hertáról van szó, aki már maga is letette a névjegyét az IndyCarban.

Még nem volt 19 éves, amikor 2019-ben az IndyCar Classicot megnyerve a sorozat történetének legfiatalabb futamgyőztese lett. Azóta nyert további hat futamot, 2020-ban pedig a harmadik helyen zárt összetettben. Jelenleg a McLaren F1-es felkészítő programjának egyik résztvevője, de az Alpha Tauri már a 2023-as szezonban szerette volna beültetni az egyik autójába, csakhogy Andrettiék nem engedték el.