Vágólapra másolva!
Már jó ideje szó van arról, hogy az F1-nek vissza kéne térnie az afrikai kontinensre, és ezt az ötletet többek között a Mercedes hétszeres pilótája, Lewis Hamilton is támogatja.

A versenynaptár az elmúlt években fokozatosan bővült, az Amerikai Egyesült Államokban idén például már három F1-es versenyt is rendeznek, márpedig arra, hogy egy ország háromszor is vendégül lássa egy idényen belül a száguldó cirkuszt csupán egyszer volt példa a sportág történetében, az is kényszerűség miatt. Lewis Hamilton a Miami Nagydíj előtt arról beszélt, hogy neki kifejezetten tetszik az az irány, amin halad jelenleg a sportág, mert szeret új pályákon versenyezni, éppen ezért reményét fejezte ki, hogy az F1 hamarosan visszatér az afrikai kontinensre is.

"Sokakhoz hasonlóan már régóta itt vagyok. Szeretem a változatosságot és izgalmas, hogy a világ különböző részein, különböző pályákon versenyezhetünk.

mondta a Mercedes pilótája.

Afrikában legutóbb 1993-ban rendeztek F1-es futamot, de 1967 és 1985 között folyamatosan része volt a bajnokságnak a Dél-afrikai Nagydíj.

Lewis Hamilton legszívesebben Afrikában versenyezne Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Eva Marie Uzcategui T

Mivel a széria szeretne minden kontinensen legalább egy futamot rendezni, ezért már régóta lehet hallani pletykákat és információkat a lehetséges visszatéréséről. A tervek szerint az F1 már 2024-ben visszatérne az afrikai kontinensre, és ha sikerül megállapodni, akkor továbbra is Kyalami tűnik a legvalószínűbb helyszínnek, de a Forma–1 utóbbi években látott városi terjeszkedése miatt Fokváros is a lehetséges opciók között van.

A Mercedes brit sztárja arról is beszélt, hogy az új helyszínek mellett a régi, történelmi versenypályákra is szüksége van a sportágnak, mert szerinte azok azok jelentik a Forma-1 DNS-ét.

"Mindig a régi pályák lesznek azok, amelyek közelebb fognak állni hozzám.

Éppen ezért fontosnak tartom, hogy továbbra is szerepeljenek a versenynaptárban, hogy a jövőben is megőrizze a Forma–1 a DNS-ét. Amennyire én tudom, Stefano (Domenicali) nem tervezi, hogy a jövőben megszabadul ezektől a futamoktól, szóval szerintem az a jó, ha az újak és a régiek egyensúlyban vannak" – fogalmazott a brit versenyző.