Váratlan fordulat: Max Verstappen autóját szabálytalannak ítélte az FIA

Forma-1, Abu-dzabi Nagydíj 2023, Max Verstappen
Red Bull Racing's Dutch driver Max Verstappen drives during the qualifying session for the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at the Yas Marina Circuit in the Emirati city on November 25, 2023. (Photo by Jewel SAMAD / AFP)
Vágólapra másolva!
A Red Bull Forma–1-es csapata a 2024-es autójával már az ünnepek előtt teljesíteni akarta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) töréstesztjét, ám olasz sajtóhírek szerint az autó orrkúpja megbukott rajta.

A jövő évi RB20-nak rendkívülire kell sikerülnie, ha felül akarja múlni a 2023-ban 22-ből 21 versenyt megnyerő elődjét, az RB19-est. Az idei autó továbbfejlesztett változatán elsősorban az autó súlyának csökkentésével szerezhet extra időt az energiaitalos csapat, a Red Bull pedig ki is akarja használni, hogy az FIA a 798 kg-os minimumsúly-határon jövőre nem változtat.

Az RB19-es szinte verhetetlen volt Max Verstappen alatt. Milyen lesz az RB20-as? Forrás: AFP/Jewel Samad

Az orrkúp bukott meg a törésteszten

A Forma–1-es csapatok meg is próbálnak bemenni a 798 kg-os érték alá, hogy aztán a szezon során legfeljebb ballasztsúllyal kelljen javítani az autó egyensúlyán. A Motorsport olasz kiadásának értesüléseit idézve a hu.motorsport.com arról írt, hogy a Red Bull is ezzel próbálkozik, azonban az FIA cranfieldi tesztközpontjában

az RB20 orrkúpja megbukott a frontális törésteszten.

Nem egyedi alkalom ez a fajta "bukás", ugyanis például a 2022-es szezont megelőzően is hasonlóan járt a Red Bull, és akkor a Mercedesnek is korrigálnia kellett az autóján a sikertelen teszt után.