Vágólapra másolva!
A Manchester United három évre szóló, 11 millió fontos (4,4 milliárd forint) ajánlatot tesz Sir Alex Fergusonnak, a labdarúgócsapat skót vezetőedzőjének. A világhírű szakember hónapokon át hajtogatta, hogy idén nyáron visszavonul, de kedden kiderült, s ezt a klub hivatalos közleményében megerősítette: a szakvezető meggondolta magát. Angliában már ténynek tekintik Ferguson szerződéshosszabbítását. 
Fotó: EPA
"Fergie marad!" - jelentette az egyik hétfő esti manchesteri hírlap

A fordulatot valószínűleg az is okozta, hogy a kiszemelt utódjelöltek (Fabio Capello, Sven-Göran Eriksson, Martin O'Neill) egyike sem állhatott volna idén munkába az Old Traffordon: "Igazából a feleségem, Cathy unszolására változtattam meg korábbi elhatározásomat" - árulta el a sikeredző. "Ráadásul a fiaim is támogatták az ötletet. Nélkülük eszembe se jutott volna a hosszabbítás lehetősége. Viszont ha folytatom, egy kicsit vissza fogok venni a munkatempóból" - mondta Ferguson. A családja is aggódik az egészségéért, s nem alaptalanul, mert a szívinfarktusok száma a futballban tevékenykedőknél jóval magasabb, mint az átlagnál. Erről Fergie így vélekedett: "Határt szabok a tehelésnek a munkában, s igyekszem a stresszt ellenőrzés alatt tartani."

A MU honlapján a szurkolók nagy örömmel fogadták Ferguson döntését, úgy gondolják, ez a legjobb dolog, ami a Vörös Ördögökkel történhet, sőt az egyik drukker úgy véli: a triplázás (amikor az együttes angol bajnoki címet, FA-kupát és BL-t nyert) óta ez a legjobb manchesteri hír. Tehát Angliába szinte már tényként kezelik Ferguson maradását, Gary Neville például arról beszélt, hogy Ferguson miként közölte a játékosokkal a jó hírt: "Kedden edzés után lejöttünk a gyepről, s a menedzser azt mondta, hogy beszélni akar velünk. Mi csak hallgattuk, s nem történt semmiféle ujjongás vagy miegyéb, amikor bejelentette a maradását, ám belül mindenki nagyon örült. Plusz energiát ad mindenkinek a maradása. A célunk, hogy az első vagy a második helyen végezzünk: az utóbbi kilenc évben nem történt ez másképp" - mondta a válogatott védő.

Ha Sir Alex Ferguson elfogadja a 2005-ig szóló hosszabbítást - s már miért ne fogadná -, akkor a legjobban kereső szigetországi edző lesz. A hároméves kontraktus azt is jelentheti, hogy a Manchester United vezetői az angol válogatottat irányító s a szövetséggel éppen még három és fél évig szerződésben lévő Erikssont szemelték ki a skót tréner utódjának. Capello és O'Neill ugyanis egyformán 2003-ig kötelezte el magát az AS Romához, illetve a Celtic Glasgow-hoz.

A Manchester Unitedet több mint másfél évtizede, 1986. november 6-a óta irányító Ferguson maradása lezárhatja a hónapok óta húzódó Beckham-ügyet is. Az angol válogatott csapatkapitánya régóta tárgyal klubjával a jövő nyáron lejáró szerződése meghosszabbításáról, de eddig néhány vitatott anyagi kérdés s a Ferguson-utódlás körüli bizonytalanság miatt még nem írt alá. "Most már teljesen mindegy, hogy David mikor kötelezi el magát, napokon belül vagy csak a világbajnokság után. Továbbra is a Manchester United játékosa marad, főleg akkor, ha igazak azok a hírek, hogy Verón visszatér a Lazióba" - jelentette ki az édesapja.

Apropó, Verón. Az argentin középpályás ügynöke kedden el is utazott Rómába, hogy tárgyaljon a volt Lazio-játékos "visszaszerződéséről" a kék-fehérekhez. A Lazio, hogy meg tudja vásárolni Verónt, eladná a világ egyik legjobb védőjének tartott Alessandro Nestát, s - a korábbi hírekkel ellentétben - immár maga az olasz válogatott védő sem tartja kizártnak, hogy szerencsét próbál egy másik országban. Visszatérve Verónra: igaz, hogy a Manchesternél tagadták azokat az információkat, hogy eladnák az argentint, a játékos - mint több helyen is elmondta - szívesen visszatérne Rómába. Volt csapattársa s honfitársa, Claudio Lopez így kommentálta a Verón visszatéréséről szóló híreket: "Bárcsak azonnal visszatérne hozzánk. Nagyon jó barátom, ő egy igazi bajnok."

Ajánlat:

Film a Manchester Unitedről

Korábban:

Juha