Vágólapra másolva!
Focirégész nevű sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb futballeseményeit. Nézzük, mi történt május 15-én!

1959-ben ezen a napon született a mexikói Manuel Negrete, aki elsősorban az 1986-os világbajnokságon szerzett káprázatos góljávál került be a világ labdarúgásának históriáskönyvébe.

Negrete Ciduad de Almatirano Guerreróban látta meg a napvilágot, és a mexikóvárosi egyetemi csapatban, az UNAM-ban, közismertebb nevén a Pumas-ban kezdett el futballozni. A felnőttek között 1979 szeptemberében mutatkozott be, első gólját fél évvel később szerezte, és az 1981-ben bajnoki címet szerő gárdának már alapembere volt Hugo Sánchezzel együtt.

Ez az együtt nem csak Mexikóban remekelt, hiszen ugyanebben az esztendőben az UNAM megnyerte a CONCACAF-térség bajnokai számára kiírt vetélkedést, sőt, az Interamericana-kupa keretein belül Dél-Amerika legjobbját, az aktuális Libertadores-kupa-győztest, az uruguayi Nacionalt is felülmúlta. Negrete ezt követően a Monterreybe igazolt, de hamarosan visszatért a Pumákhoz, és itt kapta meg első meghívóját a válogatottba 1983-ban.

A nemzeti tizenegyben is hamar alapemberré vált, első gólját pedig éppen ellenünk szerezte a címeres mezben 1984-ben a Népstadionban. Természetesen tagja volt a hazai rendezésű vébén szereplő keretnek, sőt, a mexikóiak mindegyik mérkőzését végigjátszotta, a nagy pillanata pedig a Bulgária elleni nyolcaddöntőben jött el: a 35. percben Aguirre ívelését a tizenhatos vonaláról fantasztikus, ollózó mozdulattal vágta a hálóba - az Azteca-stadion közel 120 ezres közönsége valósággal őrjöngött a gyönyörűségtől.

Az NSZK elleni negyeddöntő tizenegyespárbajában nem hibázott, de a mexikóiak kiestek a németekkel szemben. Negretét a vébé után Európába csábították, megfordult a portugál Sporting CP-nél és a spanyol Sporting Gijónnál (a hispán élvonalban mindössze négy meccset játszott), de hamarosan viszatért Mexikóba, játszott az Atlantében, majd ismét az UNAM focistája lett, és egy ideig ő volt a gárda csapatkapitánya.

A válogatottban utoljára 1991-ben szerepelt, a címeres mezt összesen 57 alkalommal húzhatta fel, és 17 gólt ért el. Egy évvel később végleg szegre akasztotta futballcipőjét, de a sportágtól nem szakadt el, és jelenleg is tagja az UNAM vezetőségének.