Vágólapra másolva!
Az már szinte közhelyszámba megy, hogy Olaszországban a labdarúgás amolyan nemzeti szenvedélynek számít, szinte nincsen olyan talján férfiú, aki ne rajongana valamelyik klubért, és ne futballozott volna valamikor maga is. Az utcák természetesen tele vannak olyan gyerekekkel, akik, más lehetőségük nem lévén, itt élik ki a foci iránti szeretetüket, és szinte mindig pattog a labda a köztereken is.

Az Észak-Olaszországban található Camporosso városában azonban ennek már vége, az önkormányzat ugyanis rendeletben tiltotta be a nyílt utcán való futballozást. A szabályban ugyanakkor nem szerepel a labdarúgás kifejezés, a megfogalmazás szerint minden olyan tevékenységet tiltanak, ami "különböző tárgyak dobálásával és rugdosásával jár".

Aki vét a szabály ellen, azt közel 5000 forintnyi büntetés várja, és ami még rosszabb, az ominózus tárgyat (vagyis a labdát) is elkobozzák tőle. A rendeletet a helyi lakosság panaszai alapján hozták, sokaknak ugyanis nem tetszett, hogy a városi fiatalok esténként vérre menő csatákat vívnak a házak között, zajonganak, és esetenként az ablakokban is kárt tesznek.

Kérdés, mennyire lehet betartani egy ilyen rendeletet (mi van például, ha valaki szórakozásból elkezdi rugdosni az utcán előtte heverő konzervdobozt), és főleg mi lesz így a helyi futballcsapat utánpótlásával.