Vágólapra másolva!
Hetente jelentkező, új sorozatunkban a labdarúgás történelméből ismertetjük meg olvasóinkat néhány hihetetlennek tűnő rekorddal. Reméljük, hogy az alábbi sztorikat - amelyek közül valamennyi valós, megtörtént eseményt, sorozatot, eseményt elevenít fel - előző szériánk nevének megfelelően, tátott szájjal fogják olvasni.

Kontinensünkön a nemzetközi kupasorozatok 1955 óta íródó története során eddig közel tízezer párharcot jegyeztek fel a futballstatisztikusok. A BEK, ill. a BL, a KEK és az UEFA-kupa győzteseit szinte mindenki ismeri, ám a végső győzelmet megszerzett klubok mellett a döntőig vezető hosszú úton alulmaradt egyesületek is számos érdekes rekorddal büszkélkedhetnek.

Sorozatunk aktuális részének főszereplői olyan klubok, amelyek a legnagyobb arányú idegenbeli vereségek után hazai pályán fordítani tudtak a párharc kimenetelén, és végül folytathatták a további küzdelmeket az európai kupaporondon. A fentebb említett több ezer párharcban érdekelt klub közül mindössze három mondhatja el magáról, hogy az első mérkőzésen, idegenben elszenvedett négygólos vereség ellenére is továbbjutott, ráadásul egy közülük még csak nem is idegenben szerzett több góllal!

Eme műfajban a rekordot mind a mai napig az alig ismert portugál Leixoes tartja. A Portóhoz közeli Matosinhos klubja jelen pillanatban hazája másodosztályában verseng, 45 évvel ezelőtt azonban kupagyőztesként a KEK-ért folytatott harcban képviselte a portugál színeket.

Első ellenfele a La Chaux-de-Fonds volt, amely napjainkban szintén második ligásként éli mindennapjait. A svájci találkozó a második félidő közepén dőlt el, amikor egy hatperces rövidzárlat miatt tekintélyes hátrányba került a Leixoes. A visszavágóra kilátogatott közel négyezer néző így aligha gondolta, hogy futballtörténelmi 90 percet láthat!

A piros-fehérekre rá sem lehetett ismerni az előző találkozóhoz képest, az az idő tájt hazája bajnokságában stabil középcsapatnak számító SC a brazil Osvaldo Silva góljaival már a 30. percben 2-0-ra vezetett, majd szünet után Manuel Oliveira duplájával (a center Svájcban is két gólt szerzett) és Mário Ventura találatával 5-0-ra győzött, így 2-6-ról fordítva, 7-6-os összesítéssel jutott a KEK második fordulójába.

1961/72, UEFA-kupa, első forduló:
La Chaux-de-Fonds - Leixoes 6-2 (2-1)
1961. szeptember 7., Chaux-de-Fonds, 3194 néző
v.: Schwinte (francia)
gól: Antenen (9.), Sommerlatt (23.), Bertschi (51., 87.), Jäger (52., 57.), illetve M. Oliveira (42., 85.)
visszavágó:
Leixoes - La Chaux-de-Fonds 5-0 (2-0)
1961. október 5., Matosinhos, 3747 néző
v.: Tricot (francia)
gól: Osvaldo Silva (24., 30.), M. Oliveira (46., 71.), Mário Ventura (52.).
Továbbjutott a Leixoes, 7-6-os összesítéssel.



A jugoszlávokat az angol Queen's Park Rangersszel állította párba Fortuna, az első összecsapást Londonban 6-2-re nyerték a hazaiak, pedig a vendégek 2-1-re is vezettek. A visszavágóra a súlyos vereség ellenére is 55 ezren látogattak ki, aki már a negyedik percben hazai gólnak tapsolhattak, az első mérkőzésen élete egyik legszebb gólját szerzett Dragan Mance volt eredményes. (A fiatal csatár egy évvel később autóbalesetben hunyt el.)

A lendületesen támadó Partizan a szünet előtt tovább növelte előnyét, majd amikor közvetlenül a pihenő után Miodrag Jesic is gólt szerzett, már elérhető közelségbe került a továbbjutás. Az angol csapat (soraiban a közelmúltban a magyar szövetségi kapitányi posztra is jelölt John Gregoryval) sorsa a 64. percben pecsételődött meg, Zvonko Zivkovic találata már a Partizan továbbjutását jelentette, idegenben szerzett góljainak köszönhetően. A hátralévő fél órában már nem változott az eredmény, így a jugoszláv lépett tovább.

1984/85, UEFA-kupa, második forduló:
Queen's Park Rangers - Partizan Beograd 6-2 (3-2)
1984. október 24., London, 7836 néző
v.: Tritschler (NSZK-beli)
gól: Gregory (13.), Fereday (26.), Stainrod (44.), Neill (54.), Bannister (57., 83.), illetve Klincarski (14.), Mance (25.)
visszavágó:
Partizan Beograd - Queen's Park Rangers 4-0 (2-0)
1984. november 7., Belgrád, 55 000 néző
v.: Butyenko (szovjet)
gól: Mance (4.), Kalicanin (40. - 11-esből), Jesic (46.), Zivkovic (64.)

Továbbjutott a Partizan Beograd, 6-6-os összesítéssel, idegenben szerzett gólokkal.


Ami a Partizan-bravúrt megelőzően 23 éven keresztül nem fordult elő, az a diadalmas belgrádi éjszaka után bő egy esztendővel később máris megismétlődött. Szintén az Európai Labdarúgó-szövetség trófeájáért vívott sorozat harmadik fordulójában a Borussia Mönchengladbach a Real Madriddal találkozott.

A spanyolok címvédőként vágtak neki a sorozatnak (1985 májusában a Videoton ellenében hódították el a serleget), így óriási szenzációt jelentett, hogy az első felvonásban, megalázó, 5-1-es vereséget szenvedtek.

Furcsa 90 perc volt a düsseldorfi (a Borussia a nagyobb bevétel miatt vitte oda a mérkőzést), hiszen 4-0-s nyugatnémet vezetésnél Luis Molowny meglepő húzásra szánta el magát. A Real mestere a 62. percben a középhátvéd Antonio Maceda, majd négy minutával később a középpályás Rafael Martín Vázquez helyére is csatárt cserélt be (Emilio Butragueno, Santillana), a bátrabban támadó madridiak pedig a 69. percben meg is szerezték a szépítő (mint később kiderült, sorsdöntő) találatot.

A visszavágón az argentin Jorge Valdano duplája már a találkozó elején megadta a kellő hangulatot, a Santiago Bernabéu-stadiont megtöltöző, közel százezres nézősereg pedig az utolsó percekben került eufórikus állapotba, amikor Santillana második gólja már csapatuk továbbjutását jelentette.

1985/86, UEFA-kupa, harmadik forduló:
Borussia Mönchengladbach - Real Madrid 5-1 (2-0)
1985. november 27., Düsseldorf, 65 000 néző
v.: Agnolin (olasz)
gól: Mill (36.), Salguero (40. - öngól), Rahn (55., 59.), Lienen (85.), illetve Gordillo (69.)
visszavágó:
Real Madrid - Borussia Mönchengladbach 4-0 (2-0)
1985. december 11., Madrid, 95 000 néző
v.: McGinlay (skót)
gól: Valdano (6., 19.), Santillana (77., 88.)

Továbbjutott a Real Madrid, 5-5-ös összesítéssel, idegenben szerzett góllal.