Vágólapra másolva!
A hivatásos labdarúgóliga szakmai bizottsága 36 fordulós, rájátszásos bajnoki rendszert javasol a szervezet elnökségének. Az elképzelés érdekessége, hogy három évre előre, vagyis 2005-ig meghatározná a lebonyolítási rendszert, figyelembe véve természetesen a nemzetközi kupanapokat és a válogatott programját is.

Ha elfogadják a liga javaslatát, a mezőny nagysága nem változik, az NB I-ben marad a 12 csapat, az NB I/B-ben a kétszer 12. A liga az ősszel még amellett kardoskodott, hogy 44 fordulós legyen az NB I-es bajnokság, de aztán az ötlet nem valósult meg, maradt a 33+5 forduló, amelyben az 5 a rájátszásra jut. A legújabb elképzelésben már eleve csak 36 forduló szerepel - 22 az alapszakasz és 14 a rájátszás.

A javaslatot tevő szakmai bizottság hónapokon át elemezte a lehetséges variációkat, figyelembe vette az ország éghajlati viszonyait, a várható nemzetközi mérkőzéseket, a csapatok fizikai, pszichikai teherbíró képességét, és azután a 36 fordulót találta optimálisnak. Az őszi idény, az alapszakasz július közepén kezdődne, és tartana november végééig, a tavaszi idényt, azaz a rájátszást március elejétől május végééig bonyolítanák le.

Muszbek Mihály, a liga igazgatója elmondta, hogy a szerdai elnökségi ülésen nemcsak az első és a másodosztály kiírása lesz a téma, hanem valamennyi osztály és korosztály bajnokságáról dönteni fognak. Méghozzá évekre előre. Tehát, ha a javaslatot a testület elfogadja, már most nyáron lehet tudni, hogy miként alakul egy NB I-es klub 2005-ös programja. Persze nem napra lebontva, a dátumokat csak a következő évre határoznák meg, hiszen a távolabbi jövő naptári beosztásához már tudni kell egyebek közt a válogatott mérkőzéseit. Egyáltalán nem mindegy, hogy kijut-e például a nemzeti tizenegy a 2004-es Eb-re.

Kósa Tamás

Ajánlat:

A Borsodi Liga állása és mesterlövészei

Korábban:

Hatszázmillió forint a Borsodi Liga klubjainak vesztesége (2001.12.10.)

Fórum:

Ki nyeri a Borsodi Ligát?