Vágólapra másolva!
Riadalmat és szomorúságot okozott az Üllői úton a Ferencváros hazai veresége a végig jól futballozó Siófok ellen, hiszen ez könnyen a zöld-fehérek bajnoki címébe kerülhet. Garami József szakmai igazgató abszolút elégedetlen volt a látottakkal, s mint elmondta, az utolsó húsz percben olyan szétesően játszott csapata, amilyet még nem tapasztalt, amióta a klubnál tevékenykedik. A szakvezető szerint rendkívül fontos meccset buktak el, hiszen siker esetén félig már a zsebükben érezhették volna a bajnoki címet.

Mivel két pontra zsugorodott az FTC és az MTK közötti különbség a táblázaton, a szombati Újpest-Ferencváros derbi végeredménye alapvetően befolyásolhatja a végső helyezéseket. Amennyiben ugyanis a Fradi a Megyeri úton is vereséget szenved, az MTK viszont hazai környezetben legyőzi a harmatgyenge Győrt, a kék-fehérek pontelőnnyel állnának az élre. Ez esetben pedig az utolsó két körre marad a döntés, méghozzá a sorsolás szeszélye folytán érdekes párosításokkal.

A 31. fordulóban a Ferencváros Győrbe utazik, majd zárásként fogadja a Debrecent, míg az MTK a Siófok ellen odahaza, az Újpest ellen idegenben lép pályára. Az aranyéremért versenyben lévő két klubnál, továbbá a nemzetközi kupában feltétlenül indulni akaró Debrecennél és Újpestnél is őrült számolgatás kezdődött. A képlet egyszerű: pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmény a Fradi számára kedvezőbb, ám ehhez Lipcseiéknek minimum döntetlent kell elérniük Újpesten, továbbá nyerniük Győrben, ha saját kezükben szeretnék tartani a döntés jogát. Az MTK ugyanakkor az aranyért már nem engedhet meg magának botlást, még egy döntetlent sem, az igazi pikantériát azonban a DVSC és az Újpest helyzete adja.

A Debrecennek ugyanis, a Magyar Kupa második helyezését figyelembe véve, az UEFA-kupa indulás okán az az érdeke, hogy az FTC nyerje a bajnokságot, az Újpestnek - mint leendő bajnoki bronzérmes - hasonló érvként pedig az MTK elsősége lenne az üdvözítő. Ezek után csak érdekességképpen ismételjük meg a bajnokság utolsó fordulójának párosítását: FTC-Debrecen, Újpest-MTK.

Az Üllői úton tehát ezért okozott riadalmat a Siófok elleni vereség, az MTK-nál azonban babonából is úgy vélik, már csak matematikai esélyük van a bajnoki cím megszerzésére, továbbá az is megeshet, az újpesti szurkolók skizofrén helyzetbe kerülnek, amikor az utolsó fordulóban remek formába lendült csapatuk esetleges kudarcát a kékek ellen a jövőbeni nemzetközi kupaszereplés miatt nem kellene megsiratniuk.

Ami biztos: az utolsó három fordulóban hatalmas számolgatás kezdődik az érintett csapatok körében.

Bánki József