Vágólapra másolva!

Belga gólkirály pótolja Sonckot Genkben

A 2002-es belga bajnok, az RC Genk együttese az előző idényben várakozáson alul szerepelt, hiszen a csapat csak hatodik lett a pontvadászatban, és ennek köszönhetően lecsúszott a nemzetközi kupaszereplésről is. Mindezek alapján várható volt, hogy a nyáron nagy mozgás lesz a játékoskeretben, de arra csak kevesen számítottak, hogy több mint egy csapatra való futballista távozik majd az egyesülettől, köztük a két első számú csatár és a csapatkapitány is.

A genki csapat 2002-ben némi meglepetésre, ám teljesen megérdemelten lett bajnok, a legutóbbi pontvadászatban azonban már nem ment ilyen jól a csapatnak. A szezon első felében a Bajnokok Ligájában való szereplés miatt a pontvadászatban kevésbé jöttek az eredmények, és a tavaszi idényben a korábban összeszedett hátrányt már nem sikerült ledolgozni, a csapat csak a hatodik helyig jött fel a tabellán, és ezzel hosszú évek után először lecsúszott a nemzetközi kupaszereplésről.

A BL-ben való részvétel (ahol például a Real Madriddal hazai pályán döntetlent játszott a gárda) ugyanakkor felhívta a nemzetközi futballközvélemény figyelmét pár genki futballistára, így a szurkolók joggal tarthattak attól, hogy a holtszezonban a csapat legjobbjai közül páran távozni fognak.

A legkeresettebb persze a csatár, Wesley Sonck volt, ami persze nem véletlen, hiszen a támadó két év alatt 53 gólt ért el a belga pontvadászatban (mindkét idényben gólkirályi címet szerzett), és nemzetközi porondon is eredményesnek bizonyult, mind klubjában - ő rúgta például a Real Madrid elleni meccsen a gólt -, mind a belga nemzeti tizenegyben. Sokáig úgy tűnt, hogy a gólvágó Anglia felé veheti az irányt, ám végül az Ajax Amsterdamban kötött ki, vélhetően többmillió euróért - a hivatalos vételárat ugyanis nem hozták nyilvánosságra.

Sonck az előző idényben 22 gólt ért el, és a csapat második legeredményesebb futballistája, Sonck csatártársa, a Burkina Faso-i Moumouni Dagano sem maradt az egyesületnél. Ő 16 alkalommal vette be az ellenfelek hálóját az elmúlt pontvadászatban, és rá a francia EA Guingamp csapott le. A harmadik érzékeny veszteség a csapatkapitány Josip Skoko volt, az ausztrál középpályás, akinek 2007-ig szólt a szerződése, a török Genclerbirligihez írt alá.

A három kulcsember távozása nyilvánvalóvá tette, hogy a szakvezetőnek, Sef Vergoossennek szinte teljesen új csapatot kell majd építenie, és a tréner minden bizonnyal úgy gondolta, hogy ebben az esetben valóban kezdjenek mindent tiszta lappal, és további 13 labdarúgót tett átadólistára. Közülük 11-en a belga pontvadászat újoncához, a Heusden-Zolderhez szerződtek, ami nem véletlen, hiszen a két egyesület között rendkívül szoros a kapcsolat. Az SK Heusden 14 évvel ezelőtt még a belga amatőr bajnokság másodosztályában szerepelt, ám 1999-ben egyesült a Helzold Zolderrel, és összesen öt feljutást követően idén eljutott az élvonalba.

Az újonc gárda a hazai meccseit a Genk otthonában játssza majd, így az innen megszerzett Logan Bailly, Eric Matoukou, Kevin Vanbeuren, Wilfried Delbroek, Stefan Teelen, Justice Wamfor, Mike Mampuya, Vincent Euvrard, Domen Bersnjak, Cedric Vanderelst és Igor De Camargo számára a Fenix-stadion nem lesz majd ismeretlen. Hamarosan egy 12. labdarúgó is a Heusden-Zolderhez igazolt a Genktől, a japán Szuzuki Takajukit ugyanis szerződése lejártával anyaegyesülete, a Kashima Antlers az újoncnak adta kölcsön.

A Heusden-Zoldernek továbbadott labdarúgók többsége persze csak kiegészítő ember volt a Genkben, de a két csatárt mindenképpen pótolni kellett, és úgy tűnik, hogy ezt a feladatot a klub vezetősége remekül oldotta meg. Egyrészt a Sonck-transzfer részeként két labdarúgó is érkezett a belgákhoz az Ajaxtól, mégpedig két olyan focista, aki kölcsönben már az előző idényben is Belgiumban futballozott.

Az Ajax fiókcsapatában, a Germinal Beerschotban szereplő dél-afrikai középhátvéd, Aaron Mokoena mellett (aki végleg a Genké lett, négyéves szerződést írt alá) a Sierra Leone-i csatár, Paul Kpaka is a Genkhez került. Az ő gólszerzési teljesítménye is lenyűgőzö, hiszen két év alatt 59 belga bajnokin 45 gólt ért el, és a legutóbbi szezonban 17 találatig jutott, mégpedig úgy, hogy áprilistól nem is lépett pályára egy térdműtét miatt.

Az operáció eredményeképpen egyébként csak szeptemberben léphet majd pályára, így a Genknek még egy támadóra volt szüksége - arról nem is beszélve, hogy két távozó helyére két érkezőt terveztek be. A másik új csatár leigazolása is telitalálatnak ígérkezik, hiszen Sonck utódja az a Cedric Roussel lett, aki a volt genkihez hasonlóan 22 gólt ért el az előző idényben, vagyis társgólkirály volt. Az ő szerződtetése nem ment könnyen, mert bár a legutóbbi pontvadászatot a RAEC Monsban töltötte, hivatalosan az angol Wolverhampton Wanderers focistája volt, és az angolok kemény tárgyalópartnernek bizonyultak. Végül azonban sikerült velük megegyezni, így a gólkirály helyére a gólkirály érkezett. Az erősítések sorát a dán Brian Priske zárta le, a védőt az Aalborg BK-tól vették meg.