Vágólapra másolva!
Válogatottságának nem lett akadálya, hogy Kínába szerződött, hiszen Gellei Imre a lettek elleni selejtezőre is meghívta Kenesei Krisztiánt, aki sztároknak kijáró fogadtatásban részesült Pekingben.

- Hogyan fogadták Kínában?
- Minden elképzelésemet felülmúlóan. Már a repülőtéren tévések, fotóriporterek hada várt, s bár mi, magyar futballisták messze vagyunk Beckham, Zidane, Raúl és a többi zseni elismertségétől és tudásától, mégis azt kell mondanom, sztárként kezeltek Kínában. Másnap aztán külön sajtótájékoztatót szerveztek a részemre, ahol megkaptam a mezemet is.

- Ha a fogadtatás ilyen ünnepélyes volt, nyilván az elvárások sem csekélyek.
- Új csapatom jelenleg 13. a bajnokságban, s elsősorban azért is igazoltak, hogy minél előbb meginduljanak felfelé a tabellán.

- Milyen körülményeket talált?
- Napi két kemény edzésen veszünk részt, a körülmények pedig kiválóak. A mérkőzéseket a 60 ezres stadionban játsszuk, de van három edzőpályája is a klubnak. Sőt, a gyakorlások során gyakran vonul el napokra a keret a Pekingtől úgy hatvan kilométerre lévő edzőtáborba, ahol öt edzőpálya áll rendelkezésre, és minden játékosnak külön szobája van. Erre a tíz napra a feleségem is elkísért, ám még átgondoljuk, hogy hosszabb időre is kijöjjön-e, mivel babát várunk. A következő bajnoki fellépésünk, egyben a bemutatkozásom szeptember 21-én lesz.

- A nagy távolság ellenére is meghívót kapott a válogatottba, pedig nem ritka eset, hogy hasonló helyzetben megfeledkeznek a játékosról...
- Nagyon örültem a kapitány meghívásának, hiszen picit magam is tartottam attól, hogy mivel nem leszek annyira szem előtt, esetleg elfelejtenek. Tudom, nem sztárbajnokságba igazoltam, ám higgyék el, nem rossz a kínai pontvadászat. Főként a sztárokkal teletűzdelt japán bajnokságot szeretnék követni, ezért igazoltak rengeteg szerb, bolgár, szlovén s egyre inkább magyar futballistát is. Bevallom, azért számítottam az újabb válogatottságra, s remélem, a kapitány a kínai szerepvállalásom ellenére sem veszít szem elől, ami persze számára sem könnyű feladat, hiszen Peking tényleg messze van . Persze előbb győzzünk Rigában, utána számolgathatunk és tervezgethetünk tovább.

Bánki József