Vágólapra másolva!
Korzikán a futballszurkolók a szezon nagy részében viszonylagos nyugalommal követhették a francia bajnokság eseményeit, mivel sem az SC Bastiát, sem pedig az AC Ajacciót nem fenyegette a kiesés veszélye. Utóbbi gárda azonban a pontvadászat hajrájára visszacsúszott az utolsó három helyezett közé, így a klubnak komolyan kell vennie az utolsó fordulókat, különben könnyen a Ligue 2-ben találhatja magát.

Pedig az idény szenzációsan kezdődött Ajaccióban: azok után, hogy a francia élvonal legalacsonyabb költségvetéssel rendelkező egyesülete titulust "sikerült" megszerezni, valamint a nyáron egyetlen euró elköltése nélkül igazolni tíz labdarúgót, az első két mérkőzését megnyerte a csapat, ráadásul mindkettőt idegenben!

A statisztikusok gyorsan kiderítették, hogy ilyen rajt után soha egyetlen gárda sem végzett az ötödiknél rosszabb pozícióban, de mielőtt a klub drukkerei elkezdtek volna álmodozni, a további eredmények visszarántották őket a földre: két hazai vereség következett, és nyilvánvalóvá vált, hogy az együttesre a tabella alsó régiója vár majd.

A gárda fokozatosan a 15. helyre pozícionálta magát, ami az előző szezonban megszerzett 17. helyezéshez képest előrelépést jelentett, így aztán az egyesület háza táján elégedettek voltak a szerepléssel, bár azt azért nem bánták volna, ha kicsit előrébb végez a csapat. Ennek érdekében a télen igyekeztek is tovább erősíteni a játékoskeretet, és újabb négy labdarúgó érkezett a Francois Coty stadionba.

Közülük egyértelműen Patrice Loko volt a legismertebb, hiszen a veterán támadó, akit a másodosztályú FC Lorient-tól vettek kölcsön, pályafutása csúcsán többször is szerepelt a francia válogatottban (összesen 26 alkalommal húzhatta fel a címeres mezt), játszott az FC Nantes-ban és a Paris-SG-ben, és az élvonalban összesen 310 mérkőzésen 81 gólt ért el.

De Lassina Diabatéról sem lehet elmondani, hogy rutintalan lenne, hiszen ő is több mint száz találkozón szerepelt a francia első osztályban, még a Girondins Bordeaux színeiben, majd az előző szezont az akkor még másodosztályú Portsmouth FC-ben gürcölte végig. Az angolok a nyáron nem hosszabbították meg szerződését, és a középpályás hiába szerepelt próbajátékon a Livornónál, a Real Murciánál és a West Bromwich Albionnál is, egyik klub sem tartott igényt rá, így aztán januárig sehol sem futballozott - az AC Ajacciónak viszont kellett, így fél évre vele is szerződést kötöttek.

Rajtuk kívül még jött a brazil Atlético Mineiro labdarúgója, Rodrigo, illetve az Olympique Marseille fiatal védője, Fabien Laurenti, így aztán joggal gondolhatták a piros-fehérek hívei, hogy az eredmények javulni fognak.

Annál is inkább, mert Dominique Bijotat edző Loko leigazolásával végre módosíthatott a szurkolók szerint túlságosan is defenzív taktikáján, és átállt a háromcsatáros játékra: a támadósorban Loko mellett az 1998-as világbajnok Bernard Diomede, illetve a mali válogatott Mamadou Bagayoko kapott szerepet, vagyis papíron minden adott volt ahhoz, hogy a csapat még eredményesebb legyen.

Ennek azonban éppen ellenkezője történt: az új felállásban öt mérkőzésen keresztül képtelen volt nyerni a gárda, sőt, pontot is csak kétszer szerzett. Bijotat tehát visszatért a korábbi szisztémához, és a Girondins Bordeaux elleni hazai találkozón megint csak egy előretolt ékkel küldte pályára együttesét, aminek meg is lett az eredménye: az Ajaccio 1-0-ra nyerni tudott.

Hogy a siker titka mégsem a játékrendszerben keresendő, azt a következő összecsapások fényesen bizonyították, a győzelem után ugyanis három vereség jött, és a Paris-SG elleni zakó után - a szezon során először - a gárda kieső helyre csúszott vissza. A korzikai derbin az SC Bastiát ugyan sikerült megverni, majd az AS Monaco ellen idegenben ért el bravúrdöntetlent a csapat, de ez mit sem ért, hiszen a következő két kiesési rangadón a Montpellier SC és a Toulouse FC ellen csupán egy pontot gyűjtött össze a gárda.

Öt fordulóval a zárás előtt tehát az Ajaccio a kiesést jelentő 18. pozícióban állt, ráadásul az együttes sorsolása nem valami könnyű, hiszen a leendő ellenfelek között ott van az élcsoportba tartozó AJ Auxerre és az FC Sochaux is. Márpedig kiesés esetén az egyesület rendkívül nehéz helyzetbe kerülhet, mivel a jelenlegi keret tagjai közül összesen 14 (!) labdarúgónak lejár a kontraktusa a szezon végén, köztük olyan kulcsembereknek, mind Diomede, Stéphane Grégoire, Martial Robin és David Terrier. Ráadásul a csapat legeredményesebb focistáját, Bagayokót több angol egyesület (így a Fulham FC, a Middlesbrough FC és a Southampton FC) is csábítja, ő szinte bizonyosan távozik a nyáron.