Vágólapra másolva!
Az elmúlt években rendre a klub hagyományai és a szurkolók várakozásai alatt teljesítő Tottenham Hotspur a szezonnak új szakmai koncepcióval vágott neki: a szigetországban megszokott struktúra helyett a szakvezetőnek (aki a francia Jacques Santini lett) csak az első csapattal kellett foglalkoznia, a többi teendőt a szakmai igazgató (a holland Frank Arnesen) látta el. A terv nem is működött rosszul, és a koncepció továbbra is él, annak ellenére, hogy Santini a minap váratlanul lemondott posztjáról.

Angliában a menedzsereknek szokás szerint nemcsak az első csapat összeállításával kell foglalkozniuk, hanem szinte minden az ő feladatuk, ami a klubbal kapcsolatos: többek között ő tárgyal az esetleges új szerzeményekkel, a lehetséges befektetőkkel, figyel a különböző korosztályos gárdákra. A Tottenham Hotspur vezetése a nyáron ezzel a hagyománnyal kívánt szakítani és áttérni az európai stílusra, vagyis hogy a legfontosabb feladatokat két fő lássa el: egy szakmai igazgató, aki az első csapat összeállításán kívül mindenért felel, illetve egy edző, akinek viszont csak a gárdával kell foglalkoznia. Előbbi pozícióra a PSV Eindhoventől szerződtették a dán Frank Arnesent, utóbbi feladatra pedig a nyáron a francia válogatottól elköszönt Jacques Santinit kérték fel - míg a korábban a kispadra legesélyesebbnek tartott holland Martin Jol Santini asszisztense lett.

A szakmai megújulást a játékoskeret nagymértékű megújítása követte, hiszen a nyáron összesen 14 új labdarúgó érkezett az egyesülethez, miközben kilencen elhagyták a White Harte Lane-t. A távozók között szinte csak olyan futballisták voltak, akiket egyáltalán nem is marasztaltak: Darren Andertont, Szerhij Rebrovot, Gustavo Poyet-t és Christian Ziegét ingyen engedte el a Spurs (Poyet be is fejezte pályafutását), és az egy évvel korábban nagy összegért megvásárolt Hélder Postiga, illetve a Norwich Citynek eladott Gary Doherty sem tartozott a kulcsemberek közé az előző idényben. Talán csak egyedül a jobbhátvéd Stephen Carr eligazolása miatt bánkódtak a fanatikusok, akiknek azonban meglehetősen sok új arccal kellett megismerkedniük.

Néhány új szerzemény azért nem volt teljesen idegen a számukra, hiszen a Fulham FC-től megvett Sean Davist, a West Ham Unitedtől leigazolt Michael Carricket vagy a Leeds Unitedtől megvásárolt Paul Robinsont már jó párszor láthatták a Premier League-ben, de többségben voltak azok a labdarúgók, akik a csatornán túlról érkeztek Londonba. A portugál Pedro Mendes, a svéd Erik Edman, a kameruni Thimothée Atouba, a francia Noé Pamarot vagy a marokkói Nureddin Najbet számára újdonság volt a Premiership, és a klubot bizony sokan féltették attól, hogy az angol labdarúgáshoz nem szokott játékosok beilleszkedése sokáig fog tartani. A Spurs ráadásul jó néhány olyan játékost is igazolt, akik elsősorban a jövő szempontjából számítottak befektetésnek: közéjük tartozik a magyar kapus, Fülöp Márton, a brazil Rodrigo Defendi, a svájci Reto Ziegler vagy az angol utánpótlás-válogatott Calum Davenport - akit rögtön kölcsön is adtak a West Ham Unitednek.

A bajnoki rajt azonban váratlanul jól sikerült a csapat számára, annak ellenére, hogy Santininek rövid idő alatt rengeteg új focistát kellett beépítenie a csapatba. Nyolc forduló után a Tottenham ugyanis az előkelő ötödik pozícióban állt, és mindezt elsősorban pazar védelmének köszönhette - érdekes módon a hátsó alakzat volt az a csapatrész, amely a leghamarabb összeállt, pedig ez szinte teljesen új emberekből alakult. A "régiek" közül csupán Ledley King őrizte meg a helyét (ő eddig mindegyik mérkőzést végig is játszotta), a partnere a védelem tengelyében Najbet lett, a jobb oldalon Pamarot, a balon pedig Edman szerepelt - utóbbi éppen a nyolcadik fordulóban sérült meg, és azóta hiányzik a gárdából. A középpályán már sokkal nagyobb volt a fluktuáció, de jellemző módon itt is egy friss igazolás volt a legstabilabb csapattag: a portugál Pedro Mendes, aki Kinghez hasonlóan eleddig egyetlen másodpercet sem hagyott ki. Rajta kívül az első fordulókat sérülés miatt mulasztott Simon Davies, Jamie Redknapp és Sean Davis töltötte a legtöbb időt a pályán - a Fulham FC-től megvett játékos az idén azonban már nem játszhat térdműtétje miatt.

A nyolcadik fordulóban az Everton FC ellen elért 1-0-s győzelmet azonban három vereség követte, aminek következtében az együttes a 11. helyre esett vissza, de ezzel együtt a kilátások még mindig rózsásabbak voltak, mint az elmúlt években bármikor. Így aztán nem kis meglepetést okozott, hogy Santini mester teljesen váratlanul bejelentette: személyes okok miatt feláll a kispadról, és hazaköltözik Franciaországba. További részetekbe ment bele, azt viszont élénken tagadta, hogy közte és a sportigazgató között bármiféle ellentét feszült volna.

A Charlton Athletic ellen mindenesetre asszisztense, Martin Jol ült le a kispadra, akkor még ideiglenesen, hogy aztán végleg őt nevezzék ki. A holland tréner, aki a nyáron Santini érkezése előtt még az első számú kiszemeltnek számított a szakvezetői posztra, egykoron játékosként szerepelt Angliában (a West Bromwich Albionban és a Coventry Cityben), edzőként pedig az ADO Den Haagnál, a Roda JC-nél és az RKC Waalwijknál tevékenykedett. A Spurs szakmai koncepciója nem változott, csupán személycsere történt.