Vágólapra másolva!
Döcögősen indult az idény a kiváló kerettel rendelkező FC Schalke 04 számára, amelynek következménye egy meglepő edzőcsere lett. A nyári felkészülést még Jupp Heynckesszel végezte a csapat, azonban a rossz bajnoki rajt és a holland mester ellentmondást nem tűrő stílusa végül szakításhoz vezetett. Az ideiglenesen kinevezett Eddy Achterberg helyét Ralf Rangnick foglalta el a kispadon, akivel a gárda végre a várakozásoknak megfelelően teljesít.

Hat forduló után kicsit megijedhettek a gelsenkircheni szurkolók a tabella böngészése közben, hiszen a nyáron újabb sztárokkal megerősített együttesük a Bundesliga 14. helyén szerénykedett, és két győzelem mellett négy vereség állt a neve mellett.

Ezután azonban egy elképesztő, hat mérkőzésből álló győzelmi szériát produkált a csapat, többek között idegenben győzve le a Bayern Münchent, így rögtön a második helyen találta magát, közvetlenül az akkori meglepetésgárda, a VfL Wolfsburg mögött.

A jó forma kitartott a téli szünetig, hiszen Rangnick mester tanítványai a képzeletbeli dobogó második fokán ünnepelték a karácsonyt, csak akkor már nem a Farkasok, hanem a jelenlegi legnagyobb ellenfél, a Bayern München állt előttük a táblázaton. Könnyen lehet azonban, hogy a szezon eleji négy vereség még ki fog ütközni a végelszámolásnál, a salátástálért folytatott küzdelem ugyanis továbbra is nagyon szoros, így hiába ért el 27 forduló alatt 18 győzelmet a Schalke, ha mellette a bajoroknál kettővel többször szenvedett vereséget.

A bajnokaspiráns keretét a szezon előtt minden szakértő a legmasszívabbnak értékelte a Bundesliga mezőnyében, a friss szerzemények pedig egytől egyig alapemberré váltak új csapatukban. A brazil gólvágó, Aílton, aki tavaly a Werder Bremennel szerzett gólkirályi és bajnoki címet, az idén is mindent megtesz az aranyéremért, 13 találattal vezeti a házi góllövőlistát.

Mellette a másik, Szambaországot képviselő labdarúgó, az év egyik nagy felfedezettjének számító Lincoln is kiváló formában futballozik, a korábban az 1. FC Kaiserslauternben szerepelt játékmester már kilencszer köszönt be az ellenfeleknek az idényben.

Úgy tűnik, Rangnicknak sikerült megteremtenie az oly fontos csapategységet és nyugalmat az öltözőben, ennek "ára" pedig egy közönségkedvenc, Jörg Böhme távozása volt: a kétségtelenül klasszis futballistának számító, ámde nehéz természetű középpályás a télen a Borussia Mönchengladbachhoz került. A középpálya erősségére így sem lehet panasz, Lincoln mellett a török Hamit Altintop, a belga Sven Vermant, a grúz Levan Kobiasvili, a dán Christian Poulsen is bevetésre kész.

A védelemben is található egy brazil játékos, a tavaly Stuttgartban Szabics Imrével egy csapatban szerepelt Marcelo Bordon a várakozásoknak megfelelően az amúgy is remek elhárítás fő oszlopa Frank Rost kapuja előtt. A Ferencvárossal az UEFA-kupában egy csoportba sorsolt gárda, miután a Feyenoord mögött a második, továbbjutó helyet szerezte meg, a 32 között nagy meglepetésre búcsúzott az esélytelenebbnek vélt Sahtar Doneck ellen.

Az ukránok elleni idegenbeli 1-1-es döntetlen biztató eredmény volt a továbbmenetelt illetően, de hazai pályán semmi nem jött össze a Schalke együttesének. A nigériai Julius Aghahowa góljával már az első félidőben hátrányba kerültek a németek, északkeleti szomszédunk játékosai (azaz inkább légiósai) pedig kibekkelték a hátralévő időt.

A kupagyőzelemről azonban nem kell még lemondaniuk a gelsenkircheni szurkolóknak, hiszen a DFB-kupában áll a csapatuk, a fináléba kerülésért április 19-én mérkőzik majd a Werder Bremen ellen, döntőbe jutás esetén pedig az Arminia Bielefeld-Bayern München találkozó győztesével küzdhet meg a trófeáért. Azzal a Bayernnel, amelyet a kék-fehéreknek nemrég idegenben sikerült bravúrral legyőzniük, hogy aztán sovány hárompontos előnyüket a következő fordulóban el is herdálják a Bódog Tamást is foglalkoztató FSV Mainz ellenében, majd a legutóbb máris hárompontos hátrányba kerüljenek a bajorokkal szemben.

Amennyiben a végelszámolásnál a Schalke 04 neve díszeleg majd a bajnoki táblázat élén, biztosan minden szimpatizáns megbocsátja majd a játékosoknak ezt a két kisiklást, de a bajorok formáját látva kijelenthetjük, ha Rangnick mester és futballistái szeme előtt valóban a salátástál lebeg, a maradék hat fordulóban több botlást már nem engedhetnek meg maguknak.