Társoldalunk:

Jól sikerült a Bozsik-csapat főpróbája

2006.08.16. 17:44

A magyar U21-es labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki selejtezőn 5-0-ra legyőzte a finneket, így minden esély megvan arra, hogy továbbjusson a pótselejtezőre. Felnőttcsapatunk Grazban lépett pályára barátságos mérkőzésen, Bozsik Péter fiai a norvégok elleni Eb-selejtező főpróbáját tartották a sógorok ellen, és az első félidei teljesítménynek köszönhetően 2-1-es diadalt arattak.

barátságos mérkőzés:
Ausztria - Magyarország 1-2 (0-2)
Graz, UPC-stadion, 11 ezer néző
v.: Havrilla (szlovák)
Ausztria: Payer (Macho, 46.) - Standfest, Stranzl (Ertl, 87.), Feldhofer, Pogatetz (Katzer, 46.) - Scharner, Junuzovic (Wallner, 46.), Aufhauser (Mörz, 80.), Ivanschitz (Prager, 61.) - Leitgeb, Kuljic
Magyarország: Király (Fülöp, 46.) - Fehér Cs., Éger, Juhász, Halmosi (Lőw, 61.) - Horváth A. (Kiss Z., 79.), Molnár B., Dárdai - Gera (Kabát, 89.), Szabics (Sowunmmi, 59.), Huszti.
gól: Aufhauser (74.), illetve Gera (15.), Horváth A. (36.)
sárga lap: Juhász (40.), Kuljic (58.), Prager (63.), Scharner (70.), Fehér Cs. (91.), Wallner (91.)

Bozsik Péter irányításával eddig két találkozót játszott nemzeti tizenegyünk, Új-Zélandot 2-0-ra győzte le a Szusza Ferenc-stadionban, majd Manchesterben 3-1-s vereséget szenvedett, és mivel szeptember 2-án a norvégok ellen már Eb-selejtező vár a mieinkre, így a 2008-as kontinensviadal egyik házigazdája elleni összecsapás a főpróbának számított.

Első félidő

12. perc: egy szöglet után nem tudott felszabadítani a magyar védelem, a visszafejelt labda után Kuljic került helyzetbe, de estében csak belekapott a labdába, ami Király zsákmánya lett.

15. perc: Huszti ívelt be a bal oldalról, Szabicsot középen eltüntették, de Gera az ötösről látványos mozdulattal, elvetődve juttatta a labdát a jobb sarokba, 0-1.

22. perc: Huszti szöglete után Juhász csúsztatott a rövid saroknál, Payer jó reflexszel hárított.

26. perc: Dárdai vett mellre egy labdát, aztán 22 méterről kapásból lőtt, Payer fogta a löketet.

30. perc: Leitgeb bombázott 18 méterről, de a labda elsuhant a jobb kapufa mellett.

32. perc: Ivanschitz már Királynak is munkát adott, szabadrúgása ugyanis megpattant, de a magyar kapus másodszorra fogta a lövést.

34. perc: Halmosi és Junuzovic rajtolt a labdára a magyar 16-os bal sarkánál, a Loki játékosa az osztrák felé nyúlt, aki egyből elesett, a szlovák bíró pedig az asszisztenssel konzultált, majd büntetőt ítélt. A labdának Kuljic futott neki, de Király kitolta a jobb sarok felé tartó labdát.

36. perc: góllal debütál az újonc! Halmosi beadását szépen vette le Szabics, majd egyből Huszti elé tálalt, akinek lövését Payer még megfogta, de a kipattanóra érkezett Horváth András és futtából 17 méterről gyönyörű gólt lőtt a bal felsőbe, 0-2!

38. perc: szinte egyből a középkezdés után Dárdai is helyzetbe került, de túl közel vitte Payerhoz a labdát, és ballal nem tudta átemelni az osztrák portást.

40. perc: Juhász állította meg szabálytalanul Ivanschitzot, sárgát kapott.

42. perc: Horváth szabadrúgását Juhász csúsztatta meg középen, és centiken múlt az újabb magyar találat.

Az első percek osztrák mezőnyfölénye után a magyar csapat kezdeményezőbbé vált, és egy szép akció végén megszerezte a vezetést, Gera Zoltán akrobatikus mozdulatának köszönhetően.

A sógorok támadásaiból hiányzott az átütőerő, de segített nekik a játékvezető, mert Halmosi és Junuzovic találkozása után büntetőt ítélt, igaz, ez sem hozta meg az osztrák gólt, mert Király kitolta Kuljic lövését, és sok magyar drukkerben egyből felrémlett az 1998-as bécsi találkozó, amikor a Bicskei Bertalan irányította magyar csapat 3-2-re nyert, és Király akkor is tizenegyest védett (idén tavasszal Lampard sem tudta becsapni 11 méterről).

A büntető után Horváth András igazolta, hogy első válogatottsága ellenére nem lámpalázas, és nagyon nagy gólt lőtt, így 2-0-s vezetéssel zárult az első játékrész, bár Dárdai és Juhász is növelhette volna az előnyt.

Második félidő

46. perc: mindkét csapatban volt csere a szünetben, a mieinknél csak egy helyen történt változás, Király helyett Fülöp őrzi a válogatott kapuját.

58. perc: Kuljic kapott sárgát Dárdai buktatásáért.

63. perc: a frissen beállt Prager rúgta fel Dárdait, ez is sárga.

66. perc: Lőw ment el a bal oldalon, beadása átszállt a hosszú oldalra, ahol Gera az első gólhoz hasonlóan ismét akrobatikus mozdulatot próbált bevetni, de ezúttal nem találta el a labdát.

70. perc: Scharner felrúgta Husztit, besárgult.

74. perc: Aufhauser szépített, Leitgeb beadása üresen találta a hazaiak 6-osát, aki kilenc méterről a bal sarokba csúsztatott,1-2.

76. perc: Huszti a bal oldalról beadás helyett kapura lőtt egy szabadrúgást, amit Macho üggyel-bajjal kitolt, a kipattanót még Juhász próbálta középre adni, de Macho ebbe is beleért.

91. perc: Fehér és Wallner kapott sárga lapot kakaskodásért.

93. perc: megint egy osztrák szöglet okozott riadalmat, a lepattanó labdát Scharner sarkalta kapura, de Fülöp nagyot védett.

A második félidőben kevesebbet mutatott a magyar csapat, igaz, hogy az osztrákok sem vezettek viharos rohamokat, többet volt ugyan náluk a labda, de komolyabb helyzetet nem sikerült kialakítani. Aufhauser gólja után aztán belelkesedtek a hazaiak, de ez újabb gólt már nem eredményezett, maradt a 2-1-es magyar siker, és az első félidei játékra még lehet építeni a későbbiekben.

Bozsik Péter, a magyar válogatott szövetségi kapitánya:
"Bíztam a győzelemben. Az első félidőben voltak biztató jelek, de még akkor sem értük el azt a színvonalat, amit Manchesterben. A második félidőre kissé elfáradtunk, nem tudtuk annyit birtokolni a labdát, amennyit szerettük volna, de sikerünk megérdemelt, hiszen az osztrákoknak egyetlen gólhelyzetük sem volt akcióból".

Josef Hickersberger, az osztrák válogatott szövetségi kapitánya:
"Az első tíz percben jól játszottunk, egy védelmi hiba révén mégis hátrányba kerültünk. Ezt követően a magyarok jobbak voltak, ami leginkább abban nyilvánult meg, hogy nagyobb akarattal futballoztak, és kombinatív játékot mutattak be. A hajrában sikerült átvennünk az irányítást, de ez csak a szépítéshez volt elég".

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK