Vágólapra másolva!
Az Afrika-kupa igazi felüdülést jelent az európai topligák között, hiszen a kontinensviadalon futószalagon követik egymást a gólok - nem csoda, hogy álomcsapatunkból mindkét csatár, és két középpályás is a fekete kontinensről került ki. A védelemben viszont már az európai focisták viszik a prímet...

Kapus:

Petr Cech (cseh, Chelsea FC): a londoni együttes a múlt héten két kupasorozatban is érdekelt volt, és mindkettőben tovább is jutott. A hét végén az FA-kupában a Wigan Athleticet győzte le 2-1-re, szerdán pedig az Everton FC elleni 1-0-s győzelemmel bejutott a ligakupa fináléjába. Cech-nek főleg a liverpooliak ellen kellett bravúrokat bemutatnia, de ez a nap nem csak ezért volt különleges a számára, hiszen gyermeke pár órával korábban született meg.

Hátvédek:

Claudio Rivalta (olasz, Atalanta): a bergamói együttesnek két bajnokija is volt a múlt héten, hiszen az AC Milan elleni, korábban elmaradt meccset is bepótolta. Ezt a találkozót a kék-feketék 2-1-re nyerték meg, köszönhetően részben remek védekezésüknek, majd a hét végén a Regginával 2-2-es döntetlent értek el - ezen a mérkőzésen a jobbhátvéd Rivalta is eredményes volt.

Jean-Pascal Mignot (francia, AJ Auxerre): a gall pontvadászatban két fordulót is rendeztek a múlt héten, és az Auxerre mind a két összecsapását kapott gól nélkül abszolválta. Az SM Caen ellen idegenben, az AS Nancy ellen pedig otthon játszott a csapat 0-0-s döntetlent, és a középhátvéd Mignot mind a két összecsapáson csapata legjobja volt.

Rubén Martín Pulido (spanyol, Almería): a hispán kiscsapat egymás után másodszor nyert 1-0-ra a Primera Divisiónban, ráadásul ezúttal idegenben tudott győzni, mégpedig a Valencia CF ellen. Pulido a védelem tengelyében szinte kifogástalan teljesítményt nyújtott, mindössze két szabálytalanságot követett el, viszont 12 labdát szerzett.

Alekszandar Kolarov (szerb, Lazio): a római egyesület az olasz kupában a negyeddöntő első mérkőzésén előnyt szerzett a Fiorentina ellen, amihez a balhátvéd Kolarov egy pazar szabadrúgásgóllal járult hozzá. A bekk a hét végi, Torino elleni összecsapáson is jól futballozott, és neki is köszönhető, hogy a gárda nem kapott gólt.

Középpályások:

Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United): a Vörös Ördögök luzitán szélsője egyszerűen képtelen hibázni, és megint főszerepet vállalt együttese győzelmében. A MU ezúttal a Tottenham Hotspurt győzte le az FA-kupában, és a manchesteriek mindkét találatát Cristiano Ronaldo szerezte.

Yaya Touré (Elefántcsontpart): az Afrika-kupán két forduló után egyedül az elefántcsontparti gárda jutott be a legjobb nyolc közé. Didier Drogbáék előbb a Nigéria elleni rangadót nyerték meg 1-0-ra, majd Benin ellen sima 4-1-es győzelmet arattak. A fiatalabb Touré az első meccsen kiválóan szűrt a középpályán, a másodikon pedig arra is volt energiája, hogy góllal és gólpasszal járuljon hozzá a diadalhoz.

Hoszni Abd Rabo (Egyiptom): a címvédő egyelőre kiválóan szerepel az Afrika-kupán, hiszen első két mérkőzését egyaránt megnyerte, ráadásul hét gólt is szerzett. Ebből hármat az Iszmaili középpályása ért el, és bár kétszer tizenegyesből volt eredményes, mind a két büntetőt kétszer kellett berúgnia. Ezen kívül még egy gólpasszal is segítette csapatát.

Yossi Benayoun (izraeli, Liverpool FC): a Vörösök a vártnál sokkal nehezebben tudták csak hazai pályán legyőzni az FA-kupában az amatőr Havant & Waterlooville együttesét, de végül Benayoun vezérletével kiharcolták a továbbjutást. Az izraeli középpályás mesterhármast vágott, és tulajdonképpen egymaga mentette meg a Liverpoolt a kínos eredménytől.

Csatárok:

Samuel Eto'o (Kamerun): a Szelídíthetetlen Oroszlánok egy kínos vereséggel kezdték a kontinensviadalt, de az Egyiptom elleni találkozón Eto'o azért vállalt két gólt, hogy aztán a Zambia elleni diadalból is kivegye a részét. Három találatával egyrészt holtversenyben vezeti a góllövőlistát, másrészt pedig a torna gólszerzőinek örökranglistáján is az élre ugrott.

Manucho (Angola): a Manchester United hívei már csak azért is nagyon várhatták az Afrika-kupát, hogy végre láthassák a klub legújabb szerzeményét. Az angolai támadó eddig szereplése megnyugtathatta a MU rajongóit, hiszen Manucho két mérkőzés alatt három gólt ért, és remek teljesítményt nyújtott.

www.infosport-focivilag.hu