Társoldalunk:

Fut, mint a gép, lő, mint az ágyú - Pavel Nedved-sztárportré

2009.05.09. 13:32

A bajnokságot eldöntő gól a válogatottbeli megítélését is alaposan módosította, Uhrín ezek után már a közmegelégedésre szerepeltethette Nedvedet. A fiatal középpályás 1995 nyaráig egyetlen Eb-selejtezőn sem játszott, az utolsó négyen viszont már ott volt a cseh nemzeti tizenegyben. A kontinensbajnokságot megelőző előkészületi mérkőzéseken is jó teljesítményt nyújtott, így bekerült a 22-es Eb-keretbe. Ami egyáltalán nem meglepő, hiszen az 1995-96-os idényben 27 találkozón szerzett 14 találatával a cseh bajnokság ezüstcipőse lett.

Káprázatosan futballozott akkoriban, a szezonban négy mérkőzésen (közte a Petra Drnovice elleni kupadöntőn) is duplázott, ami egy védekező középpályástól fantasztikus teljesítmény. Nem véletlen, hogy az Európa-bajnokság előtt már köztudott volt, az olasz Lazio érdeklődik iránta.

Forrás: AFP

Angliában nem kezdett valami jól a cseh csapat, bemutatkozásakor 2-0-s vereséget szenvedett a németektől. A kilátástalanul futballozó gárdából csak Nedved nyújtott értékelhető teljesítményt, így bizony Csehországban szorongva várhatták a következő erőpróbát. Az egy-két rutinos harcossal megerősített tizenegy azonban összekapta magát, és 2-1-re legyőzte Olaszországot. Nedved már az ötödik percben bevette Angelo Peruzzi kapuját, de ezen kívül is bátran vállalkozott. A csehek lendülete nem lankadt, az oroszok elleni 3-3 után az egyenes kieséses szakaszban előbb a portugálokat, majd 11-esekkel a franciákat is elbúcsúztatták, így 1996. június 30-án a Wembleyben ők játszhatták a döntőt. A finálé lefolyása mindenki számára ismert, Oliver Bierhoff aranygóljával Németország szerezte meg az aranyérmet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK